asymptoty
bimbam: hej
Treść zadania jest następująca: "Znaleźć ekstrema następujących funkcji i równania asymptot
odpowiadających im krzywych"
Ja rozumiem to polecenie jako: znajdź asymptoty ukośne, poziome i pionowe.
| | x | | 2 | |
Funkcja ma wzór y= |
| + |
| |
| | 2 | | x | |
Odpowiedzi to:
y=6 // to jest zła odpowiedź
Z wykresu wynika, że jest asymptota pionowa i ukośna
http://www.wolframalpha.com/input/?i=x%2F2%2B2%2Fx
Nie wiem, czy dobrze liczę asymptotę pionową
D=R−{0} więc podejrzewam, że asymptota może być w punkcie x=0, więc liczę obustronną granicę
funkcji przy x→0
| | x2 + 4 | | 4 | |
limx→0− |
| = |
| = −∞ |
| | 2x | | 0− | |
| | x2 + 4 | | 4 | |
limx→0+ |
| = |
| = +∞ |
| | 2x | | 0+ | |
Z rysunku wynika, że asymptota pionowa istnieje w punkcie x=0. Mi też wyszła z obliczeń (nie
wiem, czy są one prawidłowe).
Dlaczego w odpowiedziach jest tylko asymptota pozioma
15 sie 09:14
PW: Może dlatego, że asymptota pionowa (lewo− i prawostronna) to dla autora oczywistość.
Dla x > 0 istnienie minimum funkcji wynika np. z nierówności między średnią arytmetyczną a
geometryczną:
przy czym równość ma miejsce tylko dla takich x, dla których składniki są równe, to znaczy
A jakie będzie ekstremum i w jakim punkcie dla x < 0?
15 sie 11:25
bimbam: wyszło mi maksium dla x=−2 oraz minimum dla x=2
15 sie 14:03
bimbam: mam jeszcze pytanie co do asymptoty pionowej.
Jeśli dziedzina funkcji to R, to w ogóle nie liczę asymptoty pionowej, bo ona może istnieć
tylko tam gdzie funkcja jest nieokreślona
15 sie 14:35
PW: Oczywiście.
15 sie 15:42
bimbam: dziękuję
15 sie 15:52
PW: Coś za szybko odpowiedziałem

Może być taka sytuacja, że funkcja jest określona w punkcie
x
0, ale z jednej strony tego punktu wykres ma asymptotę pionową. Dzieje się tak np. w
przypadku funkcji definiowanych kilkoma wzorami − "sklejanych". Przykład:
| | ⎧ | 1x dla x < 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2x dla x ≥ 0 | |
W punkcie x
0 = 0 jest asymptota pionowa jednostronna.
15 sie 15:55
bimbam: jeszcze przypomniało mi się zagadnienie dziedziny.
W jednym z filmików na YT osoba rozwiązująca zadanie dot zmiany przebiegu zmienności funkcji
mówiła, że dziedzina pochodnej nie może być większa niż dziedzina funkcji.
| | 2x + 1 | |
Czyli np jeśli jest y= |
| |
| | x− 4 | |
Wtedy dziedzina funkcji to x∊R−{4}
Z kolei dziedzina pochodnej to x∊R, bo ze wzoru na pochodną ilorazu wiadomo, że mianownik
pochodnej to (x− 4)
2
Czy tutaj trzeba zawężać tą dziedzinę pochodnej do x∊R−{4}
15 sie 16:00
henrys: Dlaczego dziedzina pochodnej to R? Poza tym pochodna może istnieć tylko w punktach dziedziny
funkcji. Jeśli jakiś punkt nie należy do dziedziny funkcji, to w tym punkcie dana funkcja nie
ma pochodnej.
15 sie 16:35
bimbam: | | (2x+1)`(x−4)−(2x+1)(x−4)` | |
y`= |
| |
| | (x−4)2 | |
(x−4)
2 jest dodatnie dla każdego x, więc myślałem, że dziedzina pochodnej to R.
Więc źle myślałem
15 sie 16:49
henrys: dziedzina pochodnej to x≠4, popatrz chwilę
15 sie 16:55
bimbam: czyli chodzi o to, że jest pierwiastek podwójny x=4
15 sie 17:12
john2: x = 4 nie może być pierwiastkiem jakimkolwiek, bo nie należy do dziedziny
15 sie 17:18
john2: (x − 4)2 > 0
jest prawdziwe dla każdego R, poza liczbą x = 4
15 sie 17:22
bimbam: Chodziło mi właśnie o to, że x=4 "zeruje" mianownik.
Trzeba powtórzyć podstawy.
Dzięki
15 sie 17:33
john2: Miałem napisać: jest prawdziwe dla każdego x ∊ R\{4}
Nie wiem, o co chodziło autorowi, gdyż w tym przypadku dziedziny są te same.
Lepiej spojrzeć na taki przykład f(x) = lnx
Dziedzina pochodnej, wydawałoby się, to x ∊ R\{0}, ale badasz oczywiście funkcję w przedziale
x∊(0,+
∞).
15 sie 17:35
bimbam: dzięki, dobry przykład podałeś
15 sie 17:44