Zadanie nr 56
5-latek: Znalezc wszystkie pierwiastki równania
(x+3)4+(x+5)4=4
x+4=t
(t+1)4+(t−1)4−4=0
t4+4t3+6t2+4t+1+(t4−4t3+6t2−4t+10−4=0
2t4+12t2−2=0
t4+6t2−1=0
Δ= 40
√40= 2√10
t12= −3−√10<0 (sprzeczność
t22= √10−3
(x+4)2= √10−3
|x+4|=√√10−3
to x= −4+√√10−3
lub x=−4−√√10−3
14 sie 23:23
5-latek: Teraz zauwazylem
W 4linijce obliczen ma być +1) a nie 10
14 sie 23:26
bezendu:
To źle bo to równanie ma 4 pierwiastki, skoro jest odszukać wszystkie to jeszcze brakuję
zespolonych:
x3=−4−i√3+√10
x4=−4+i√3+√10
=================================
14 sie 23:41
5-latek: Dobrze
14 sie 23:48
bezendu:
Wiesz jak to zrobić ?
14 sie 23:49
5-latek: Nie wiem .
14 sie 23:50
5-latek: Ale x1 i x2 które wyznaczyłem to sa dobrze ?
14 sie 23:52
bezendu:
Tak, jutro napiszę Ci resztę, dziś idę spać bo jutro praca. Dobranoc
14 sie 23:56
primus:
idę spać, bo na razie nie wiem
14 sie 23:59
5-latek: Dobrze

Dobranoc
15 sie 00:00
ZKS:
t12 = −3 − √10 = −(3 + √10) = i2(3 + √10)
15 sie 00:00
5-latek: czyli dobrze
PW napisał
2lata liczby zespolone

Akuratnie zespolonych nie miałem w technikum i naprawdę ciężko jest samemu w domu się nauczyć
(choćby takiego myka jak tutaj
15 sie 00:08
ZKS:
Na to podstawienie x + 4 = t sam wpadłeś?
15 sie 00:20
5-latek: widziałem gdzies niedawno podobne równanie gdzie chyba prosta zastosowala taki myk
Nie pamiętam ale to było chyba równanie stopnia drugiego
15 sie 00:23
ZKS:
To trzymaj ode mnie takie równanie (x − 2)
6 + (x − 4)
6 = 64.
15 sie 00:23
5-latek: Dziekuje . Po południu postaram się to zrobić
15 sie 00:25
5-latek: Zrobie podstawienie
x−3= t2 i otrzymam równanie
(t2+1)3+(t2−1)3=64
albo zrobie podstawienie
x−3=t3 i dostane rownaie
(t3+1)2+(t3−1)2=64
Ale widze ze bedzie przy tym drugim równaniu mniej liczenia
15 sie 01:24
5-latek: Jeszcze musze to dobrze przemyslec to co napisałem o 01:24
15 sie 01:42
Benny: Spróbuj podstawienie t=x−4. Bez obliczania też można
15 sie 09:47
ZKS:
Podstawienie t = x − 4 raczej nie jest najlepsze. Najzwyklejsze x − 3 = t i skorzystaj z
dwumianu Newtona. Podstawiając x − 3 = t3 otrzymasz (t3 + 1)6 + (t3 − 1)6 = 64.
15 sie 10:12