wzory skr mnożenia
miłosz: jak szybko poradzić sobie z (a+b)2 (a+b)2
14 sie 21:11
poola:
[(a + b)(a − b)]2 = (a2 − b2)2
14 sie 21:12
5-latek: (a2−b2)2= a4−2a2b2+b4
================================
(a+b)2*(a+b)2= (a+b)4
(a+b)4= a4+4a3b+6a2b2+4ab3+b4
========================================
czy to jest to samo?
14 sie 21:21
Kacper:
Przecież [(a+b)(a−b)]
2=(a
2−b
2)
2
14 sie 21:43
Metis:
14 sie 22:10
5-latek:
14 sie 22:10
Metis: Dobry wieczór
5−latku , co tam u Ciebie ?
14 sie 22:12
5-latek: Czesc

U mnie grzalo dzisiaj . Dobrze ze mielismy dzisiaj wolne za sobote .
Jak widzisz mecze równania . Troche ciężko

Ale już zalapalem pare trikow
14 sie 22:15
Krzyś: (x+2)2 (x2−2x+4) jak to obliczyć
bo (x2−2x+4) =(x+2)2
czyli w uproszczeniu
(x+2)2 (x+2)2 ale jak to wyliczam to zła odp .
14 sie 22:16
Metis: No trochę wypoczywałem, pogoda sprzyjała
14 sie 22:18
ZKS:
(x2 − 2x + 4) = (x2 − 2x + 1 + 3) = [(x − 1)2 + 3]
14 sie 22:19
Krzyś: (x+2)2 (x2−2x+4) chodzi mi o wyliczenie całego wyrażenia
14 sie 22:24
ZKS:
Wymnażaj nawiasy.
14 sie 22:26
5-latek: Krzys
x2−2x+4≠(x+2)2
bo (x+2)2= x2+4x+4
Możesz zrobić tak
x2−2x+4= (x−1)2+3
Albo tak
(x+2)2(x2−2x+4)
(x2+4x+4)(x2−2x+4)
Teraz mnoz każdy z każdym
14 sie 22:26
x&y:
(x+2)(x2−2x+4)= x3+8
(x+2)2(x2−2x+4)= (x+2)(x3+8)
14 sie 22:35
Krzyś: 5−latek dzięki
14 sie 22:35
ZKS:
O takie spostrzeżenie chodziło
x&y, dobre oko.
14 sie 22:41
x&y:
14 sie 22:44
5-latek: Eta 
Strasznie lubisz nicki 3 literowe
14 sie 23:00
Krzyś: (√2−4)3 wyliczyłem 50√2−40 dobrze ?
14 sie 23:50
5-latek: 
licz jeszcze raz Masz wzor
(a
b)
3= a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
============================
Podstawiamy
(
√2)
3−3*(
√2)
2*4+3*
√2*4
2−4
3
dalej Ty
14 sie 23:59
Krzyś: dobra juz wiem dzięki −88 zamiast b3 dałem do b2 NA KOŃCU
15 sie 00:02