Granice
Rajstopy: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n jeśli
a) a
n =
n√4n+5n (pierwiastek n−tego stopnia)
5
14 sie 20:59
gacie:
Twierdzenie o trzech ciągach zaangażuj.
n√5n < an < n√5n + 5n
14 sie 21:07
ZKS:
Takie zwroty
≤, ale
Rajstopy się pytała, czy granica to 5, więc odpowiedź to tak.
14 sie 21:09
Rajstopy: 5 < a
n < 5
n√2
Granicą ciągu c
n=5 jest 5
Granicą ciągu b
n=5
n√2 jest 5
Czyli granicą ciągu a
n jest 5 tak
14 sie 21:10
Rajstopy: ZKS

ok.
hmm a to ?
zrobiłam to tak ;
a
n= b
n * c
n
| | n | |
gdzie bn= |
| i cn=sin (2n) |
| | (3n−1)2 | |
Drugi ciąg jest ograniczony bo np −2<sin(2n)<2
Pierwszy ciąg ma granicę równą 0 (to policzyłam)
czyli ciąg a
n też ma granicę równą 0 (było coś na matemaksie o tym)
14 sie 21:12
ZKS:
Ciąg c
n = sin(2n) jest ograniczony −1 ≤ sin(2n) ≤ 1, ale sposób

i odpowiedź też.
14 sie 21:17