Zadanie nr 55
5-latek: Witam.
Znalezc wszystkie pierwiastki równania
(x
2+x)
4−1=0
[(x
2+x)
2−1][(x
2+x)
2+1]=0
(x
2+x)
2−1=0 to
(x
2+x−1)(x
2+x+1)=0
x
2+x+1=0
Δ=−3
√Δ= i
√3
lub x
2+x−1=0
Δ=5
√Δ=
√5
Teraz zostało do rozwiązania równanie
(x
2+x)
2+1=0 Po wymnożeniu dostane
x
4+2x
3+x
2+1=0
W(1)= 1
4+2*1
3+1
2+1≠0
w(−1)= (−1)
4+2*(−1)
3+(−1)
2+1= 1−2+1+1≠0
Grupowanie tez nie bardzo chyba ze jest jakiś sposób aby to rozlozyc ?
14 sie 18:17
Saizou :
można tak
(x2+x)2+1=0
(x2+x)2−i2=0
(x2+x−i)(x2+x+i)=0
a dalej już chyba umiesz
14 sie 18:22
5-latek: Witaj

Mysle ze tak
x
2+x−i=0
Δ= 1+4i
√Δ=
√1+4i Dobrze ?
14 sie 18:28
Saizou :
tak
14 sie 18:30
5-latek: następne równanie
x
2+x+i=0
Δ= 1−4i to
√Δ=
√1−4i
Mozesz to sprawdzić ?
Natomiast w odpowiedzi mam tak
| 1 | | √17+1 | | √17+1 | |
| (−1+/− √ |
| +/− √ |
| i) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
14 sie 18:42
5-latek: napisane dwa razy to samo
14 sie 18:43
14 sie 18:49
5-latek: Jasne

Ale z tym −i
2=1 to dobry patent
14 sie 18:52
Saizou :
jak to mój prof od algebry mówił, ciało liczb zespolonych jest o wiele przyjemniejsze od ciała
liczb rzeczywistych.
14 sie 18:54
5-latek: Może jeszcze
PW albo
ZKS tutaj spojrzy
A profesorowi powiedz ze lepiej mieć kolo siebie ciało rzeczywiste
14 sie 18:58
Saizou : żeby nie było że nie umiem
z=a+bi
z=
√1+4i
√1+4i=a+bi
1+4i=a
2−b
2+2abi
i mamy układ
a
2−b
2=1
| | 2 | |
2abi=4i⇒ab=2⇒a= |
| , dla b≠0 |
| | b | |
b
4+b
2−4=0
Δ=1+16=17
√Δ=
√17
| | −1−√17 | |
(b1)2= |
| co jest sprzeczne |
| | 2 | |
| | −1+√17 | | −1+√17 | |
(b2)2= |
| ⇒b2=±√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
no i trzeba jeszcze doliczać wartości a ale mi się już nie chce
14 sie 19:06
5-latek: Nawet mi to przez myśl nie przeszlo .
Napisales ze jest goraco
14 sie 19:11
Saizou : no bo jest, nic się nie chce
14 sie 19:13
5-latek: No dobrze ale skoro już zaczales liczc to
należy obliczac według tego schematu co TY
z= √1+4i a także z=√1−4i ?
14 sie 19:18
Saizou : tak, początek będzie taki sam
14 sie 19:20
5-latek: no to
z=a+bi
to
√1−4i= a+bi /
2
1−4i= a
2+2abi −b
2
Teraz mamy układ
a
2−b
2=1 bo czesc rzeczywista =1
2abi= −4i (bo czesc urojona to −4i
−4−b
4=b
2
−b
4−b
2−4=0 *(−1)
b
4+b
2+4
Δ=−1 to
√Δ=
√−17 = i
√17
14 sie 19:37
5-latek: Zapiszmy to inaczej żeby nie mylic już oznaczen
| | −1+i√17 | | −1+i√17 | |
b32= |
| to b3=± √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | −1−i√17 | | −1−i√17 | |
Teraz b4= |
| to b4= ±√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Teraz dlaczego musimy doliczać a ?
14 sie 20:00
ZKS:
5−latek wykorzystaj wzór.
| | 1 | |
√1 − 4i = ± |
| [(√17 + 1)1/2 − i(√17 − 1)1/2] |
| | √2 | |
14 sie 20:14
5-latek: ja tego nie rozumiem naprawdę

To jest wszystko dla mnie nowe Wiec jeśli możesz to pomoz mi najpierw zrozumiec ten sposób
który zaproponowal
Saizou
mam obliczone b
2 i b
3 Teraz mam doliczyć a
czyli to a muszse doliczyć ze wzoru a
2−b
2=1 czy z innego ?
14 sie 21:12
5-latek: Bo licząc kazde a z tego wzoru a2−b2=1 to można się zajechać z obliczeniami
14 sie 21:16
5-latek: Już chyba lapie o co chodzi z tym wzorem
Pokazywales go wczoraj Chodzi o ten wzor
| | 1 | |
√z= ± |
| (√|z|+x+sgn(y)i√|z|−x) gdzie |z|= √x2+y2 |
| | √2 | |
to jeśli mamy z=1−4i |z|=
√12+(−4i)2=
√17
| | 1 | |
Wiec √1−4i= ± |
| (√17+1 − i(√17−1) |
| | √2 | |
| | 1 | |
A czy √1+4i= |
| (√17+1+i(p{17−1)) ? |
| | √2 | |
14 sie 21:41
14 sie 21:46
5-latek: Bo to mam rozumieć w tym wzorze tak
tam jest
+sgn(y)
jeśli będzie znak(+) ygreka to we wzorze będzie
+i(√|z|−x
Jeśli będzie znak (−) ygreka to we wzorze będzie
−i(p{
z|−x
14 sie 21:47
ZKS:
Dokładnie.
14 sie 21:50
5-latek: Wlasnie zauwazylem teraz ze nie dopisałem pierwiastka
| | −1+√1+4i | | | | 1 | | −1+ |
| (√17+1)0,5+i√17−1)0,5 | | | √2 | |
| |
To teraz x5= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
tak samo będę liczyl pozostale pierwiastki
14 sie 22:04
5-latek: Ale wlasnie
| | | | 1 | | −1− |
| (√17+1)0,5+i(√17−1)0,5 | | | √2 | |
| |
x6= |
| |
| | 2 | |
14 sie 22:07
5-latek: Dziekuje CI bardzo za pomoc
ZKS
14 sie 22:16
ZKS:
Nie ma za co, proszę bardzo.
14 sie 22:18