Znajdź wartości parametru m.
Maksymilian: Znajdź wartości parametru m, dla których suma sześcianów pierwiastków
równania x2 + 3(m+1)x + 3m = 0 jest mniejsza od −27.
14 sie 14:38
J:
a3 + b3 = (a + b)(a2 − ab + b2) = (a + b)[(a + b)2 − 2ab − ab]
14 sie 14:40
Maksymilian: Tak zrobiłem i wyszło mi: −27m3 − 54m2 − 27m − 54 i nie wiem czy dobrze to policzyłem, czy
tak ma wyjść
14 sie 14:44
Warunek delty: Δ
14 sie 14:53
Maksymilian: No wiem, że Δ ma być > 0, ale to inny warunek, a nie wiem co z tym zrobić
14 sie 15:00
ZKS:
x13 + x23 = −27m3 − 54m2 − 54m − 27
14 sie 15:25
Maksymilian: Wychodzi −27m3 − 54m2 − 27m − 54, ale w każdym razie jak dalej to zrobić?
14 sie 16:04
ZKS:
x13 + x23 = −27m3 − 54m2 − 54m − 27.
14 sie 17:06
Maksymilian: OK, a co dalej z tym zrobić?
14 sie 17:18
ZKS:
Musisz rozwiązać nierówność
−27m3 − 54m2 − 54m − 27 < −27, przy warunku Δ ≥ 0.
14 sie 17:37