Dla jakich wartości parametru m...
Maksymilian: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 + mx + 4 = 0 ma dwa różne
pierwiastki, takie że suma odwrotności ich kwadratów jest większa od 72?
Warunki to będą: Δ > 0 i 1x12 + 1x22 > 72. Z pierwszego warunku wychodzi,
że m ∊ (−∞; −4) ∪ (4; ∞), a nie mam pomysłu jak przekształcić drugi, żeby skorzystać
ze wzorów Viète’a.
14 sie 14:04
J:
| 1 | | 1 | | a2 + b2 | | (a + b)2 − 2ab | |
| + |
| = |
| = |
| |
| a2 | | b2 | | (a*b)2 | | (ab)2 | |
14 sie 14:08
Maksymilian: Thx.
14 sie 14:12