Ciąi
Rajstopy: | | 2 | |
Wiedząc że lim an = 2 i lim bn = |
| oblicz: |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim (an + |
| ) = lim am + lim ( |
| ) = 2 + lim ( |
| ) ile to jest  |
| | bn | | bn | | bn | |
lim (4a
n − 6b
n)= lim (4a
n) − lim (6b
n) = wolno tutaj zrobić tak

4*lim a
n − 6* lim b
n ?
14 sie 00:30
kyrtap: | | 1 | | lim 1 | | 1 | | 3 | |
lim( |
| ) = |
| = |
| = |
| |
| | bn | | limbn | | | | 2 | |
14 sie 00:37
kyrtap: | | 2 | |
b) lim(4an − 6bn) = lim(4an) − lim(6bn) = 4lim(an) − 6lim(bn) = 4*2 − 6* |
| = 8 − 4 = |
| | 3 | |
4
14 sie 00:39
Rajstopy: Dzięki
Czyli w drugim podpunckie wyjdzie wynik 8−4=4 ?
Bo będzie lim 4 * lim an − lim 6 * lim bn
14 sie 00:39
Rajstopy: A ten wzór jest zawsze prawdziwy lim (n*a
n) = n * lim a
n patryk
14 sie 00:41
kyrtap: tak to wynika z arytmetyki granic wygogluj sobie i powinieneś znaleźć przydatne wzory
14 sie 00:41
jakubs: Co jak co, ale nick to masz dobry
14 sie 01:07
Godzio:
Może nie 'n', ale jakaś stała b ∊ R
lim(b * a
n) = b * lim a
n
14 sie 01:11