Dziedzina funkcji
Marcin: Ustal dziedzinę funkcji
a) logax+7 ( x2 −3x +2 )
Nie robiłem takich w szkole ,a chciałbym umieć , wytłumaczy ktoś proszę .
13 sie 23:30
5-latek: Podstawa logarytmu a≠1 i a>0
liczba logarytmowana b>0
te warunki wynikaja wprost z definicji logarytmu
13 sie 23:38
13 sie 23:38
Marcin: dziękuję ,teraz dam radę
13 sie 23:44
5-latek:
14 sie 08:25
J:
Cześć

... trzeba jeszcze jedną liczbę usunąć
14 sie 08:33
5-latek: Czesc

już widze . Bo ja to rozwiazalem ze x+7≠0 zamiast x+7≠1 to x≠−6
faktyczne chyba te upaly robia takie
chochliki
14 sie 08:37
5-latek: Po powrocie z wyjazdu wstawie jeszcze dwa rowniania z tego zbioru
14 sie 08:39
Marcin: Dx∊
czyli jak to zapiszemy
14 sie 11:19
J:
popatrz na oś liczbową i znajdź część wspólną tych zbiorów i pamiętaj ,że z dziedziny musimy
wykluczyć liczbę x = − 6 ( czego nie ma na rysunku )
14 sie 11:22
Marcin: (−7,−6) (−6 , +∞) ? nie ogarniam..
14 sie 11:56
J:

to jest część wspólna ... opisz ją algebraicznie
14 sie 12:01
Marcin: Dx∊ (−7,−6) (−6,1) (2, +∞) ?
14 sie 12:43
J:
tak ... i między nawiasami znak sumy: U ( bo to jest suma tych trzech przedziałów)
14 sie 12:45
Marcin: Dziękuje za wyjaśnienie
14 sie 12:46
Marcin:

log
4x−2 ( x
2−2x)
4 −2≠1 4x−2>0 x
2−2x>0
x≠
34 x>
12 x
1=0
x
2=2
Sprawdzi ktoś przedział , są moim mankamentem..
14 sie 13:00
5-latek: Rozwiazaniem nierownosci x2−2x>0 jest przedzial ?
14 sie 13:05
J:
określ przedział dla: x2 − 2x > 0
14 sie 13:07
J:
teraz wyznacz część wspólną tych zbiorów
14 sie 13:12
Marcin: (−∞ ,0 )∪( 12 , 34)∪(34, +∞)∪(2,+∞)
14 sie 13:18
J:
wiesz co znaczy część wspólna ? ( to co napisałeś, to suma tych przedziałow )
14 sie 13:19
J:
wyznacz takie x, które należą jednocześnie do zbioru fioletowego i czerwonego
14 sie 13:20
Marcin: (2,+∞) ?
14 sie 13:21
J:
tak
14 sie 13:23
Marcin: Dziękuje za poświęcony czas
14 sie 13:29