Kongruencje
Przemysław: Znajdź najmniejsze nieujemne rozwiązania następujących układów
kongruencji:
| ⎧ | 7x≡6(mod 9) | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 9x≡12(mod 21) | |
⇔
| ⎧ | 63x≡0(mod 9) | |
| ⎨ | |
|
| ⎩ | 63x≡0(mod 21) | |
63x=21*9k
x=3k
Ale x=3 nie spełnia tego układu. Mogę wziąć k=2 i znowu podstawiać, ale to trochę głupio, bo
nie wiadomo, dla którego k dostanę to rozwiązanie. Nie wiem, gdzie robię błąd
13 sie 23:30
Saizou :
7x≡6 mod9 /4⇒28x≡24 mod9⇒x≡8 mod9⇒x=8+9k
9x≡12 mod21
dokończ....
14 sie 00:04
Przemysław: "28x≡24 mod9⇒x≡8 mod9"
Skąd to przejście?
14 sie 00:09
Saizou :
pomnożyłem obustronnie przez 4
7x≡6 mod9 (mnożąc *4)
28x ≡ 24 mod9
Kongruencje można bezkarnie dodawać, mnożyć i odejmować, gorzej z dzieleniem
14 sie 00:10
Przemysław: Rozumiem, skąd jest 28x ≡ 24 mod9.
Ale skąd to: x≡8 mod9?
14 sie 00:11
Saizou :
28x≡24 mod9
(27+1)x≡18+6 mod9 (zabierając wielokrotności 9)
x≡6 mod9
14 sie 00:12
Przemysław: czyli tak jakby:
27x≡0(mod 9)
x≡24−0 (mod 9)≡6(mod 9)...
mamy:
x=8+9k
czyli:
72+81k≡12 mod21
81k≡60(mod 21)≡18(mod 21)
27k≡6(mod 7)
(21+6)k≡6(mod 7)
6k≡6(mod 7)
k=7l
najmniej dla l=0
k=0
x=8
coś znowu źle
14 sie 00:27
Saizou : masz bład
81≡18 mod21
−60≡−63+3≡3 mod21
14 sie 00:35
Saizou : ja lecę z forum, jutro sprawdzę
14 sie 00:36
Przemysław: 81k≡3(mod 21)
27k≡1(mod 7)
6k≡1(mod 7)
14 sie 00:38
Przemysław: Dobra, dzięki za pomoc, w każdym razie
14 sie 00:39
ZKS:
7x ≡ 6 (mod 9)
x ≡ 6 (mod 9)
x = 6 + 9k
54 + 81k ≡ 12 (mod 21)
81k ≡ −42 (mod 21)
k ≡ 0 (mod 21)
k = 21m
x = 6 + 9 * 21m = 6 + 189m dla m = 0 mamy x = 6.
Sprawdzenie
7 * 6 = 42 = 36 + 6 = 9 * 6 + 6
9 * 6 = 54 = 42 + 12 = 21 * 2 + 12.
14 sie 01:36
ZKS:
Oczywiście w sprawdzeniu powinno być " ... = 9 * 4 + 6 ... ".
14 sie 01:42
Saizou :
fakt, chyba było z a późno
14 sie 09:59
henrys: 
Cały myk polega na tym, że 9 i 21 nie są względnie pierwsze dlatego dany układ
7x=6(mod3*3)
9x=12(mod3*7) możemy zastąpić układem
7*3k=6(mod9) x=3k
3*3k=4(mod7)
7k=2(mod3), 7=1(mod3) ⇒k=2(mod3)
9k=4(mod7), 9=2(mod7) ⇒k=2(mod7)
k=3*7s+2=21s+2 dla s=0 k=2, x=6
14 sie 16:01
Przemysław: Dziękuję bardzo
14 sie 22:38