ułamki piętrowe
Krzyś: Witam , czy byłby ktoś tak miły i wskazał mi jakieś zależności wzory prawa itp na ułamki
pietrowe chodzi mi o takie rozbudowane , bo zawsze robie ja naokoło .
Żeby ktoś nie pomyślał ,ze nie umiem ułamków tylko chodzi mi o te piętrowe jak sobie z nimi
szybciej radzić
13 sie 21:12
J:
podzielić ułamek przez ułamek, to to samo, co pomnożyć pierwszy przez odwrotność drugiego:
13 sie 21:15
13 sie 21:16
Zdziś:
| | 8 + 10 | | 18 | | 6 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 9 + 24 | | 33 | | 11 | |
| | abcd | | a2cd + abc2 | |
| * |
| = |
| |
| | abcd | | ac2d + bcd2 | |
Trzeba pomnożyć licznik i mianownik ułamka piętrowego przez wspólny mianownik
wszystkich mianowników, czego jak widać
J nie wiedział
13 sie 21:33
J:
dziękuję Ci Zdzisiu za bezcenne wskazówki
13 sie 21:35
Krzyś: nie wiem wyszedłem na to samo co wcześniej xD
13 sie 21:37
Krzyś: O Zdziś już teraz troche sie rozjasniło
13 sie 21:38
13 sie 21:44
Saizou :
Ja proponuję robić po kolei, tzn. najpierw sprowadzać do wspólnego mianownika wyrażenie w
mianowniku, a potem zostosować, że "podzielić przez ułamek to znaczy pomnożyć przez jego
odwrotność"
13 sie 22:03