Zadania.
ZKS:
I.
Liczby rzeczywiste a ; b ; c są pierwiastkami wielomianu x
3 + px
2 + qx + 2 o współczynnikach
| | 1 | | 1 | | 1 | | a | | b | | c | |
całkowitych. Niech A = |
| + |
| + |
| ; B = |
| + |
| + |
| oraz |
| | bc | | ac | | ab | | bc | | ac | | ab | |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
C = |
| + |
| + |
| . Wykaż, że jeśli A jest liczbą całkowitą, to również |
| | bc | | ac | | ab | |
liczby B i C są całkowite.
II.
Wykaż, że dla dowolnej dodatniej liczby całkowitej n jeśli 0 ≤ x ≤ 2n, to zachodzi nierówność
(x + 1)
n ≥ x
n + (x − 1)
n.
13 sie 16:25
Benny: Na pierwsze mam pomysł, ale nie wiem czy dobry.
a; b; c są pierwiastkami to 2=−abc
| | a+b+c | |
Nasz A możemy zapisać A= |
| |
| | −2 | |
A jest całkowite, więc a+b+c też jest całkowite.
a
2+b
2+c
2=(a+b+c)
2−2(ab+ac+bc)
ab+ac+bc jak wiemy z wzorów Viete'a są równe q
W treści zadania mamy, że współczynniki są całkowite, więc 2(ab+ac+bc) też jest z tego wynika,
że a
2+b
2+c
2 jest całkowite.
(a+b+c)
2 możemy zapisać jako (−2A)
2=4A
2
a
2+b
2+c
2=4A
2−2q=2(A
2−q) liczba ta jest parzysta, więc B jest całkowite
Analogicznie należy postąpić z C.
Jeśli coś jest nie tak to pokieruj jak poprawić
13 sie 17:03
ZKS:
Przecież a + b + c jest całkowite, ponieważ ze wzorów Viete'a mamy a + b + c = −p, a z
treści wynika, że wielomian ma współczynniki całkowite, więc jeżeli A jest liczbą całkowitą to
p musi być parzyste, raczej tak powinieneś napisać, czyli mamy
| a + b + c | | −p | | p | |
| = |
| = |
| = A ⇒ p = 2A. |
| abc | | −2 | | 2 | |
Zostało tylko udowodnienie, że C jest liczbą całkowitą.
13 sie 17:27
Benny: W trakcie pisania przypomniało mi się właśnie, że przecież z wzorów Viete'a wynika całkowita
suma

Mam rozumieć, że wszystko jest git?
Może C zostawimy dla kogoś innego?

Patrzyłem na do drugie zadanko, ale nic konkretnego mi do głowy nie przyszło.
13 sie 17:36
ZKS:
Dobra to C zostawiamy dla kogoś innego.

Zauważ, że dla x = 0 nierówność jest spełniona, następnie zakładamy x ≠ 0 i dzielimy
obustronnie przez x
n.
13 sie 17:44
Benny: Coś tak myślę nad "e".
13 sie 18:32
ZKS:
Skorzystaj z dwumianu Newtona
2281.
13 sie 18:40
kyrtap: budowniczy wszystko pozdawane?
13 sie 18:51
ZKS:
Niestety jeden jedyny przedmiot mi został, sama sucha teoria na nieszczęście moje.
13 sie 19:01
kyrtap: głowa do góry
13 sie 19:10
ZKS:
U Ciebie wszystko pozdawane?
13 sie 19:16
kyrtap: szczęśliwie tak
13 sie 22:03
ZKS:
Kończę zadanie II.
(x + 1)
n ≥ x
n + (x − 1)
n
Nierówność jest spełniona dla x = 0, zatem zakładamy x ≠ 0 i dzielimy obustronnie przez x
n
| | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n − (1 − |
| )n ≥ 1 |
| | x | | x | |
| | 1 | | | | 1 | | 1 | |
(1 + |
| )n = 1 + | * |
| + ... + |
| |
| | x | | | x | | xn | |
| | 1 | | | | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )n = 1 − | * |
| + ... + (−1)n * |
| |
| | x | | | x | | xn | |
| | 1 | | 1 | | | | 1 | | | | 1 | |
(1 + |
| )n − (1 − |
| )n = 2 * [ | * |
| + | * |
| + ... ] ≥ |
| | x | | x | | | x | | | x3 | |
| | | | 1 | | n | | n | |
2 * | * |
| = 2 * |
| ≥ 2 * |
| = 1. |
| | | x | | x | | 2n | |
14 sie 00:27
Benny: Widzę nikt się nie zainteresował C to zapiszemy.
a
3+b
3+c
3=(a+b+c)
3−3(a+b+c)(ab+bc+ac)+3abc
a
3+b
3+c
3=−p
3−3pq−6
p=2A
a
3+b
3+c
3=−8A
3−6A−6
C=4A
3+3A+3 z tego wynika, że C jest całkowite
Masz jakieś jeszcze zadanka?
14 sie 11:00
ZKS:
III.
Suma wszystkich współczynników wielomianu P
n(x) jest równa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn → ∞ (1 + |
| + |
| + ... + |
| ), |
| | 2 | | 4 | | 2n | |
a suma współczynników przy nieparzystych potęgach zmiennej, równa jest sumie współczynników
przy jej parzystych potęgach. Wyznacz resztę R(x) powstałą z dzielenia wielomianu P
n(x) przez
x
2 − 1.
IV.
Rozwiąż równanie sin(x) + cos(x) + 2sin(x)cos(x) = 1.
V.
a)
Dla jakich wartości parametru m równania
2x
2 − (3m + 2)x + 12 = 0 oraz 4x
2 − (9m − 2)x + 36 = 0 maja wspólny pierwiastek?
b)
Wyznaczyć wszystkie liczby rzeczywiste a, dla których wielomiany W(x) = x
5 + ax
3 + x
2 + 1 i
Q(x) = x
4 + ax
2 + x + 1 mają wspólny pierwiastek.
VI.
Udowodnij, że równanie x
8 − x
5 + x
2 − x + 1 = 0 nie posiada pierwiastków rzeczywistych.
VII.
Wykazać, że jeśli n jest liczbą naturalną oraz 0 ≤ x < 1, to zachodzi nierówność
1 − x
2n > 2nx
n(1 − x).
VIII.
Udowodnić, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x
1 ; x
2 ; ... ; x
n należących do przedziału
[0 ; 2] zachodzą nierówności
| | 1 | | x12 + x22 + ... + xn2 | | x1 + x2 + ... + xn | |
− |
| ≤ |
| − |
| ≤ 2. |
| | 4 | | n | | n | |
Chyba na razie starczy tych zadań.
14 sie 12:53
Benny: Do zadanka nr 3 można prosić odp?
14 sie 13:35
ZKS:
R(x) = x + 1.
14 sie 13:45
Benny: S=2
Pn(1)=2
Pn(−1)=0
dostajemy układ
R(x)=ax+b
R(1)=2
R(−1)=0
−a+b=0
a+b=2
a=1, b=1
R(x)=x+1
14 sie 14:13
ZKS:

.
14 sie 14:21
Benny: cos+sinx=1−2*sinx*cosx
cosx+sinx=(cosx−sinx)
2
√2sin(45
o+x)=2−2sin
2(45
o+x)
2sin
2(45
o+x)+
√2sin(45
o+x)−2=0
| | π | |
no i z tego wychodzi x=2kπ lub x= |
| +2kπ |
| | 2 | |
14 sie 14:40
ZKS:

.
14 sie 15:00
ZKS:
Jak tam idą zadania?
15 sie 10:16
Benny: No właśnie mały zastój. Nie mam na razie żadnego pomysłu na kolejne.
15 sie 10:35
ZKS:
Wybierz te, na które masz pomysł, później na pewno coś wpadnie Ci do głowy, jak ruszyć
pozostałe.
15 sie 10:50
Eta:
zad. VI
wykaż,że równanie x8−x5+x2−x+1=0 nie ma rozwiązań rzeczywistych
x≠0 i x≠1 ( łatwo sprawdzić)
x8 +x2(1−x3)+(1−x)= x8 +(1−x)(x2+1)=0
dla x≥1 lewa strona równania jest dodatnia , czyli mamy sprzeczność
dla x≤0 podobnie ................ sprzeczność
pozostaje sprawdzić co dzieje się gdy x∊(0,1)
okazuje się że lewa strona też dodatnia .... sprzeczność
wniosek :........................
15 sie 18:21
Benny: Troszkę się pogubiłem albo coś namieszałaś

x
8−x
5+x
2−x+1=x
8+(1−x)(x
4+x
3+x
2+1)=0
Co masz na myśli pisząc lewa strona równania?
15 sie 18:31
Eta:
Racja

x
8+x
2(1−x
3)+(1−x)=0
x
8+(1−x)(x
4+x
3+x
2+1)=0
L =x
8+(1−x)(x
4+x
3+x
2+1) , P=0
Widzisz teraz lewą stronę równania?
15 sie 18:42
Eta:
Pewnie
ZKS poda inny sposób

Ja podałabym taki jak wyżej
15 sie 18:44
Benny: No tak właśnie myślałem, że o to Ci chodzi, ale w jaki sposób twierdzisz, że lewa strona jest
dodatnia? Czy może chodzi Ci o to, że jest różna od zera?
15 sie 19:23
Eta:
No to może tak łatwiej :
x8−x5+x2−x= −1
x(x−1)(x6+x5+x4+1)= −1
i teraz badamy znak lewej strony
dla x≥1 .... lewa strona dodatnia a prawa −1 −−− sprzeczność
i dla x≤0 x<0 i (x−1)<0 i (x6+x5+x4+1) >0 więc lewa strona dodatnia
i dla x∊(0,1) tu też lewa strona dodatnia
sprzeczność
15 sie 19:36
anaisy: 5. b)
Niech r będzie wspólnym pierwiastkiem tych wielomianów, wtedy
0=r
5+ar
3+r
2+1 (1) i 0=r
4+ar
2+r+1 (2), skąd
−ar
3=r
5+r
2+1 i −ar
2=r
4+r+1, skąd
−ar
3=r
5+r
2+1 i −ar
3=r
5+r
2+r, skąd
r=1.
Teraz łatwo sprawdzić, podstawiając r=1 do (1) i (2), że jedynym takim a jest −3.
7.
Rozważmy k∊[0, 2n−1]. Ponieważ x≠1, mamy (1−x
n−k)
2>0 ⇒1+x
2n−2k>2x
n−k ⇒
x
k+x
2n−k>2x
n (1). Zauważmy, że wyrażenie 1+x+x
2+...+x
2n−1 jest sumą n−1 wyrażeń
postaci (1) (dla k=1, 2, ... n−1) i wyrażenia 1+x
n. Stąd wynika, że
1+x+x
2+...+x
2n−1>2nx
n, czyli ponieważ 1−x>0, więc (1+x+x
2+...+x
2n−1)(1−x)>2nx
n(1−x),
skąd wynika teza.
8.
Lewą stronę możemy przekształcić równoważnie
| | n | | 1 | |
− |
| ≤x12+x22+...+xn2−x1−x2−...−xn ⇔(x12−x1+ |
| )+...+(xn2−xn+14)≥0 ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x1− |
| )2+(x2− |
| )2+...+(xn− |
| )2≥0, co jest prawdą. |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | xk2−xk | | 2 | |
Aby wykazać drugą nierówność, wystarczy udowodnić, że |
| ≤ |
| (2) dla k∊[1,n]i |
| | n | | n | |
zsumować n nierówności. Przekształcamy więc 2 równoważnie:
| | 1 | | 1 | |
xk2−xk+ |
| ≤2+ |
| ⇔(xk−1/2)2≤(1,5)2 ⇔|xk−1/2|<1,5, co jest prawdą ponieważ |
| | 4 | | 4 | |
x∊[0,2]
15 sie 20:13
Benny: Okej tutaj ładniej to widać, ale mogłabyś przybliżyć bardziej tamto rozwiązanie?
15 sie 20:16
ZKS:
VI.
Rozpatrujemy najpierw dla x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [1 ;
∞)
x
8 − x
5 ≥ 0 ∧ x
2 − x ≥ 0 ∧ 1 > 0
sumując te trzy wyrażenia otrzymamy, że
x
8 − x
5 + x
2 − x + 1 jest większe od 0 dla x ∊ (−
∞ ; −1] ∪ [1 ;
∞).
Teraz rozpatrujemy dla x ∊ (−1 ; 1)
x
8 ≥ 0 x
2 − x
5 ≥ 0 ∧ 1 − x > 0
sumując te trzy wyrażenia otrzymamy, że
x
8 − x
5 + x
2 − x + 1 jest większe od 0 dla x ∊ (−1 ; 1).
Podsumowując wyrażenie x
8 − x
5 + x
2 − x + 1 jest większe od 0 dla x ∊ R, a co za tym idzie
nie posiada pierwiastków rzeczywistych.
15 sie 21:05
ZKS:
VII.
Wystarczy skorzystać z nierówności między średnimi AM − GM i dalej szacowanie.

1 − x
2n > 2nx
n(1 − x)
| 1 − x2n | |
| = 1 + x + x2 + ... + x2n − 1 |
| 1 − x | |
| 1 + x + x2 + ... + x2n − 1 | |
| ≥ (1 * x * x2 * ... * x2n − 1)1/2n |
| 2n | |
1 + x + x
2 + ... + x
2n − 1 ≥ 2n(x
n(2n − 1))
1/2n = 2nx
(n − 1/2) > 2nx
n
15 sie 21:16
Eta:
15 sie 21:37
Benny: Chyba nie mam takiego nawyku, żeby coś oszacowywać.
15 sie 21:37
Eta:
To trzeba wyrobić taki nawyk
15 sie 22:58
Benny: No za niedługo chyba tak
15 sie 23:18
ZKS:
Byłem na rowerze.

Trochę inny sposób na zadanie VIII od
anaisy.
| | 1 | | x12 + x22 + ... + xn | | x1 + x2 + ... + xn | |
− |
| ≤ |
| − |
| ≤ 2 |
| | 4 | | n | | n | |
Będziemy rozpatrywali funkcję postaci f(x) = x
2 − x dla x ∊ [0 ; 2].
Szukamy ekstremum tej funkcji i sprawdzamy, czy dany argument należy do dziedziny
| | 1 | | 1 | |
xw = |
| ∊ [0 ; 2], zatem dla xw = |
| mamy wartość najmniejszą funkcji f(x) równą |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f( |
| ) = − |
| . Następnie szukamy wartości największej w danym przedziale, |
| | 2 | | 4 | |
f(0) = 0 oraz f(2) = 2, zatem dla x = 2 mamy wartość największą równą 2.
| | 1 | | | | | | 1 | | 1 | | 1 | | − |
| + (− |
| ) + ... + (− |
| ) | | | 4 | | 4 | | 4 | |
| |
− |
| = − |
| = |
| = |
| | 4 | | n | | n | |
| minf(x1) + minf(x2) + ... + minf(xn) | | f(x1) + f(x2) + ... + f(xn) | |
| ≤ |
| ≤ |
| n | | n | |
| maxf(x1) + maxf(x2) + ... + maxf(xn) | | 2 + 2 + ... + 2 | | 2n | |
| = |
| = |
| = 2. |
| n | | n | | n | |
15 sie 23:36