Sinus kąta w trapezie.
Maciek9980: Witam! Policzyłem pole trapezu wyszło mi 125, h=5 cm, ale z resztą nie mogę sobie poradzić,
proszę o pomoc
. Dany jest trapez ABCD, w którym AB CD , AB= 30, CD=20, DA=10 miara kąta DAB
wynosi 300
a. Oblicz obwód trapezu
b. Oblicz sinus kąta BDA
c. Obliczyć pole trójkąta ABS, gdzie S jest punktem przecięcia przekątnych tego trapezu.
.
13 sie 15:13
J:
a) oblicz x , potem: y = IABI − x − ICDI , mając y oblicz: ICBI , potem obwód
13 sie 15:19
J:
| IDBI | | 30 | |
b) oblicz przekatną IDBI , potem: |
| = |
| |
| sinα | | sin(∡BDA) | |
13 sie 15:27
Maciek9980: Wychodzi mi CB2=200−100√3 co z tym zrobić?
13 sie 15:28
Marek:
|CB|=10√2−√3
13 sie 16:00
Marek:
Przede wszystkim to napisz oryginalną treść zadania! ( a nie jakieś swoje improwizacje
13 sie 16:02