asd
a333: jak liczę granicę do nieskończoności to √4n2 + 5n zamieniam na √n2(4 + 5n) = 2n
więc idzie do nieskończoności?
13 sie 15:03
J:
tak.
13 sie 15:08
a333: to co napisałem w 1 poście to sposób ze szkoły, a w jednej książce jest tak napisane:
| | 4n2 | | 5n | |
√4n2 + 5n = √ |
| + |
| = √4 = 2 tam autor robi tak że |
| | n2 | | n2 | |
wszystko dzieli bez wyłączania przed nawias w wszystkich zadaniach..
13 sie 15:29
J:
Dzielić przez: n , to można licznik i mianownik ułamka .. .tutaj go nie widzę.
| | 3n | | 3 | |
pewnie dla autora tej książki: lim√3n = lim√ |
| = lim√ |
| = 0 |
| | n2 | | n | |
13 sie 15:40
a333: dzieki
13 sie 18:16