Zadanie nr 54
5-latek: I podobne zadanie do porzedniego
x6=1
Mogę to zapisac tak
x6−1=0
(x−1)(x5+x4+x3+x2x+1)=0 to x=1 lub
x5+x4+x3+x2+x+1=0
Tutaj już latwiej bo można pogrupować wyrazy
x4(x+1)+x2(x+1)+1(x+1)=0
(x+1)(x4+x2+1)=0 ale tu już będą zespolone pierwiastki oporocz x=−1
Tutaj także mogę sobie kombinować np.
x6−1=( x3)2−11= (x3+1)(x3−1)=0
Także mogę tez zapisac
x6−1= (x2)3−13=(x2−1)(x4+x2+1)=0
Ale i takbede miał zespolone pierwiastki
13 sie 13:03
5-latek: Mam tak
x4+x2+1=0
Δ= 1−4=−3<0
teraz ?
13 sie 13:09
ZKS:
x4 + x2 + 1 = x4 + 2x2 + 1 − x2 = (x2 + 1)2 − x2 =
(x2 − x + 1)(x2 + x + 1)
13 sie 13:13
5-latek: A taki myk ?
A moglbys to rozwiąż to równanie (będę wdzięczny
x4+x2+1 =0
13 sie 13:19
ax:
(x3−1)(x3+1)=(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1)
13 sie 13:22
J:
Cześć..

... rozwiązujesz nawiasy tak samo jak gdyby Δ > 0 z tym,że dostaniesz:
√−3,
gdzie:
√−3 =
√−1*
√3 = i*
√3 ( i =
√−1 ) − jednostka urojona )
13 sie 13:24
5-latek: tak

jednak bardziej zależy mi na rozwiązaniu tego równania
13 sie 13:24
ZKS:
Skoro wiemy już, że x
4 + x
2 + 1 = (x
2 − x + 1)(x
2 + x + 1) wykorzystajmy to i zapiszmy
równanie x
4 + x
2 + 1 = 0 równoważnie
(x
2 − x + 1)(x
2 + x + 1) = 0
x
2 − x + 1 = 0 ∨ x
2 + x + 1 = 0
Δ
1 = −3 ∨ Δ
2 = −3
√Δ1 = i
√3 ∨ Δ
2 = i
√3
| | 1 ± i√3 | | −1 ± i√3 | |
x1 ; 2 = |
| ∨ x3 ; 4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
13 sie 13:28
5-latek: Dobrze
J 
to w takim razie
| | −1−i√3 | | −1−i√3 | |
to x1= √ |
| lub x1= −√ |
| |
| | 2 | | 2 | |
czy te pierwiaski x
1 sa dobrze jeśli tak to tak samo policze x
2
13 sie 13:31
J:
popatrz wyżej
13 sie 13:32
5-latek: Chyba cos zrobiłem zle bo
x4+x2+1=0 liczyłem od razu delte (bez podstawienia x2=t
13 sie 13:36
5-latek: Dobrze
J 
Popatrzylem na rozwiązanie kolegi
ZKS 
Natomiast ja rozwiazywalem tak
Liczylem delte potem x
1 i x
2 ,. jednak zamiast x
1 i x
2 w związku z tym ze nie robilem
podstawienia wyszlo x
12 i x
22 .
Potem x
12=
√x1 lub −
√x1(tak jak licze równanie w liczbach R (ale to chyba nie tak ?
13 sie 13:44
ZKS:
| | −1 ± i√3 | | −1 ± i√3 | |
( |
| )1/2 = ±( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
13 sie 13:45
5-latek: To wychodzi z tego ze to równanie ma 6 pierwiastkow .
13 sie 13:45
J:
nie tak ... lepiej jest tak, jak pokazał
ZKS , ale:
| | −1 −i√3 | |
jeśli np: x2 = |
| , to istnieje sposób aby obliczyć: x1 i x2 , ale to juz |
| | 2 | |
musisz posiedzieć w liczbach zespolonych
13 sie 13:46
ZKS:
| | −1 + i√3 | | 1 + i√3 | |
Dokładniej to ( |
| )1/2 = |
| . |
| | 2 | | 2 | |
13 sie 13:47
J:
..tak, 6 pierwiastków
13 sie 13:49
5-latek: To trzeba się jednak pouczyć liczb zespolonych .
na razie dziekuje . Czas spadac
13 sie 13:49
ZKS:
Istnieje wzór dla liczb zespolonych, jeżeli z = x + iy to
| | 1 | |
√z = ± |
| [√|z| + x + sgn(y)i√|z| − x], gdzie |z| = √x2 + y2. |
| | √2 | |
| | 1 | | i√3 | | 1 | | √3 | |
Jeżeli z = − |
| − |
| , więc x = − |
| oraz y = − |
| , zatem |z| = 1, dalej |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | i√3 | | 1 | | i√3 | |
√z = ± |
| ( |
| − |
| ) = ±( |
| − |
| ). |
| | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
13 sie 14:03
J:
Witaj
ZKS ... w swoim życiu na oczy nie widziałem takiego wzoru
13 sie 14:07
ZKS:
Witaj
J.

Jest też wzór dla liczb rzeczywistych. Mając liczbę postaci x ±
√y, wtedy
| | √x + z | | √x − z | |
(x ± √y)1/2 = |
| ± |
| , gdzie z = √x2 − y. |
| | √2 | | √2 | |
Przykładowo dla (3 + 2
√2)
1/2, więc x = 3 oraz
√y = 2
√2, zatem z = 1.
Wstawiamy wszystko i otrzymujemy,
| | 2 | | √2 | |
(3 + 2√2)1/2 = |
| + |
| = √2 + 1. |
| | √2 | | √2 | |
13 sie 14:26
J:
Dzięki ...
13 sie 14:28
ZKS:
Nie ma sprawy.
13 sie 14:31
5-latek: O tych zespolonych to na pewno się przyda
13 sie 23:31
Kacper:
14 sie 21:37
5-latek: I wlasnie się przydalo
14 sie 22:36
ZKS:
5−latek ten wzór można wyprowadzić, żeby łatwiej go było można zapamiętać.
√x + iy = a + bi
x + iy = a
2 − b
2 + 2iab
1
o x = a
2 − b
2 ∧ 2
o y = 2ab
x
2 = (a
2 − b
2)
2 ∧ y
2 = (2ab)
2
Dodając stronami 1
o oraz 2
o otrzymujemy
x
2 + y
2 = (a
2 + b
2)
2
3
o √x2 + y2 = a
2 + b
2
teraz dodajemy stronami 1
o oraz 3
o, a raz odejmujemy od 3
o równanie 1
o i otrzymujemy
√x2 + y2 + x = 2a
2 ∧
√x2 + y2 − x = 2b
2, stąd dostajemy
| | 1 | | 1 | |
a = ± |
| (√x2 + y2 + x)1/2 ∧ b = ± |
| (√x2 + y2 − x)1/2, teraz |
| | √2 | | √2 | |
jeżeli y > 0 to znak pozostaje bez zmian, jeżeli y < 0 to znak zmieniamy na przeciwny.
Łącząc to w całość dostaniemy dany wzór, dla y > 0
| | 1 | |
√x + iy = ± |
| [(√x2 + y2 + x)1/2 + (√x2 + y2 − x)1/2] |
| | √2 | |
dla y < 0
| | 1 | |
√x + iy = ± |
| [(√x2 + y2 + x)1/2 − (√x2 + y2 − x)1/2]. |
| | √2 | |
15 sie 10:42