Rownania kwadratowe
5-latek: Dla ona
Ostatni rozwiazywalismy równania postaci ax2+bx =0
Teraz czas na równania ax2+/−c =0
jest to tez równanie kwadratowe niezupełne bo zauważ ze brakuje wspolczynnika b
takie równania rozwiazuje się także bez delty
Przykład
x2−4=0 i zauważasz wzor skroconego mnożenia a2−b2=(a−b)(a+b)
wiec x2−4=0 to x2−4=(x+2)(x−2)=0 to x+2=0 lub x−2=0 i wyliczasz z tego x
Albo jeśli tego nie widzisz to
x2−4=0 to x2=4 to x=√4 lub x=−√4 i dalej sama x= ..... lub x=......
Sprobuj teraz rozwiazac takie równania
x2−25=0
x2−16=0
x2−5=0
13 sie 11:48
bezendu:
x2−25=0
(x−5)(x+5)=0
x=5 lub x=−5
x2−16=0
(x−4)(x+4)=0
x=4 lub x=−4
x2−5=0
(x−√5)(x+√5)=0
x=√5 lub x=−√5
================================
14 sie 23:02
5-latek: Czesc
14 sie 23:08
bezendu:
Witam.
14 sie 23:14
primus:
To forum schodzi na psy. Tutejsi mądrale popisują się wiedzą z poziomu dawnej podstawówki,
a
2 − b
2 = (a − b)(a + b)
14 sie 23:55
5-latek: Tak primusie zgadles to poziom dawnej podstawówki
Pytanie dlaczego teraz uczniowie liceum (niektórzy ) o tym nie wiiedza zostawię bez odpowiedzi
by niepotrzebnie nie wywolywac dyskusji na ten temat .
ALe możesz odpowiedz sobie sam we własnej glowie
15 sie 00:13