Geometria analityczna
Konrad: Napisać równanie ogólne płaszczyzn:
a)Płaszczyzna przechodzi przez A=(1,−3,4), B=(2,0,−1) oraz jest prostopadła do płaszczyzny 0xz
b)Płaszczyzna przechodzi przez P=(2,1,−3) i jest prostopadła do płaszczyzn π: x+y=0 oraz π:
y−z=0
13 sie 11:36
13 sie 11:43
Konrad: trywialne pytanie, ale jaka to płaszczyzna 0xz?
13 sie 11:53
J:
musisz znaleźć wentor n→ ( wektor normalny szukanej płaszczyzny)
jest on iloczynem wektorowym wektora AB→ i wektora n1→ , gdzie n1→ , to wektor normalny
płaszczyzny: Oxz ( n1→ = [0,1,0] )
mając n→ i punkt, napiszesz szukane równanie
13 sie 12:07
J:
b) ... to już banał ..znajdujesz wektor prostopadły do wektorów obydwu danych płaszczyzn,
będzie to wektor normalny szukanej płaszczyzny
13 sie 12:23