witam proszę o wskazówki przy liczeniu
Meo: rozłóż na czynniki wielomiany wyłączając wspólny czynnik poza nawias
A)(x2+2)(2x−3)+(x2+2)(x+1)
13 sie 11:29
J:
a widzisz ten czynnik ?
13 sie 11:31
Meo: (x2+2)
13 sie 11:32
J:
to zastosuj wzór: a*b + a*c = a*(b + c)
13 sie 11:33
Meo: x2 to a
2 to b
tak?
13 sie 11:35
J:
nie ... a = (x2+2) , b = (2x−3) , c = (x+1)
13 sie 11:36
on: nie
b = 2x −3
13 sie 11:36
5-latek: 
x
2+2=a
2x−3=b
x+1=c
13 sie 11:37
5-latek: Witam
Panow
13 sie 11:38
Konrad: (x
2+2)[2x−3+(x+1)] = (x
2+2)(3x−2) − bardziej nie da się rozłożyć
13 sie 11:41
on: ..= (x2+2)(3x−2)
13 sie 11:42
on: prosciej sie nie da

witaj 5−latku
13 sie 11:42
Meo: nie można tego jakoś inaczej zrobić?
13 sie 11:42