Kongruencje
Przemysław: Znajdź najmniejsze nieujemne rozwiązania następujących układów
kongruencji:
| ⎧ | x≡3(mod 7) | |
| ⎜ | | |
| ⎨ | 2x≡5(mod 11) |
|
| ⎜ | | |
| ⎩ | 3x≡2(mod 5) | |
Zdaje się, że to jakoś z chińskiego twierdzenia o resztach, ale coś mi nie wyszło.
Proszę o pokazanie mi, jak takie coś robić
12 sie 22:34
Saizou :
z pierwszego mamy że x=3+7k
zatem
2(3+7k)≡5 mod11
3(3+7k))≡2 mod5
6+14k≡5 mod11
9+21k≡2 mod5
3k≡−1 mod11
k≡3 mod5 stąd k=3+5m
3(3+5m)≡−1 mod11
9+15m≡−1 mod 11
4m≡1 mod 11 /*3
m≡3 mod 11→m=3+11p
wracając
x=3+7(3+5(3+11p))=3+7(18+55p)=129+385p dla p∊ℤ
no i najmniej mamy dla p=0 tzn. x=129
12 sie 23:18
Przemysław: Dziękuję!
12 sie 23:24
henrys: x=3(mod7)/*6
2x=5(mod11)/*3
3x=2(mod5)/*2
6x=4(mod7)
6x=4(mod11)
6x=4(mod5)
6x−4=7*11*5*k
6x=385k+4
385=1(mod6) stąd dla k=2 6x=770+4=774
x=129
Chyba tak najłatwiej
12 sie 23:24
Przemysław: Dziękuję
13 sie 12:25