podstawienia
azeta: witam,
chciałbym o coś spytać, ale również przepraszam, że o to pytam, bo może moje pytanie jest
wynikiem jakiejś ignorancji jednakowoż muszę o to spytać bo nie daje mi to spokoju.tawienia po
prostu tak konie
otóż: dochodzę do takiego momentu rozwiązywania całek, kiedy pojawiają się różne dziwne
podstawienia (u Krysickiego nie ma zbytnio wytłumaczone dlaczego tak wyglądają te podsc
kropka) − różne podstawienia Eulera itd (pamiętam już kiedyś o Eulera pytałem i zostałem
odesłany do linka− tam było wyjaśnione, za co dziękuję jeszcze raz). ale moje pytanie jest
| | xdx | |
teraz troszeczkę innej natury. mianowicie nawet całka tak prosta (teraz) jak ∫ |
| |
| | x2+1 | |
zastanawia mnie, dlaczego podstawiam pod funkcję kwadratową w mianowniku funkcję liniową t? ja
wiem, że chcę uprościć to wyrażenie, ale dlaczego JA MOGĘ TO ZROBIĆ? z czego to wynika? za
pewne działa tutaj intuicja matematyczna, ja chyba jednak takiej nie posiadam. może moje
pytanie wyda się komuś głupie... ale dręczy mnie to najzwyczajniej w świecie i nie daje spać
12 sie 21:41
azeta: "tawienia po prostu tak konie" ucięło w linijce z Krysickim, ah te nieporadne rączki
12 sie 21:42
kyrtap: masz rację w podstawieniu trzeba pewne rzeczy zauważać i dużo takich przykładów przerobić aby
pewne rzeczy sobie przyswoić
12 sie 21:43
kyrtap: polecam do całek Banasia tam są solidne przykłady dzięki czemu będziesz mógł sobie 2 lub 3
tricki przećwiczyć na jednej całce
12 sie 21:44
Mila:
| | 1 | |
[x2+1=t, to 2xdx=dt , xdx= |
| dt ] stąd taka korzyść, że otrzymujesz całkę: |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt a z tym już nie masz problemu, bo to całka elementarna. |
| 2 | | t | |
12 sie 21:45
azeta: ja wiem wiem, całą istotę podstawienia samą w sobie rozumiem− podstawienie aby uzyskać całkę
którą umiem rozwiązać. chodzi mi jednak o to, z czego wynika ta uniwersalna własność że
właśnie mogę za x2+1 podstawić funkcję t. dlaczego mogę?
12 sie 21:54
azeta: czy w ogóle moje pytanie jest pozbawione kompletnie sensu bo pytam o coś oczywistego? jeśli
tak proszę mnie wyprowadzić z niewiedzy
12 sie 22:00
kyrtap: rozwiązywałeś równanie przykładowo 4x4 + 3x2 + 1 = 0 ?
12 sie 22:01
pigor: ..., lub po prostu od razu ...

zauważasz, że
warto z licznika "zrobić" pochodną mianownika np. tak:
| | xdx | | 2xdx | | f'(x)dx | |
∫ |
| = 12 ∫ |
| , bo wtedy ze wzoru ∫ |
| = ln|f(x)| , |
| | x2+1 | | x2+1 | | f(x) | |
masz := ln|x
2+1| = ln(x
2+1) + C. ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
aby to weszło ci w krew musisz przez ćwiczenie ...
do tego "dojrzeć" ; nie ma nic ot tak... od razu . ...
12 sie 22:07
azeta: tak, podstawienie t=x2. ale znowu, kurczę wydaję mi się to jakieś takie "na pałę", widzę sens
ale nie widzę: czemu tak mogę zrobić.
12 sie 22:08
pigor: ..., a podstawienie takie, a nie inne, bo w głowie
musisz (ćwiczenie i jeszce raz ćwiczenie) "widzieć",
że ono po zróżniczkowaniu (x2+1)'= 2x daje licznik i tyle
12 sie 22:11
azeta: da się jakoś te podstawienia "wyprowadzić" i dowieść ich "prawdziwości"?
12 sie 22:14
Lorak: Napisałeś:
"chodzi mi jednak o to, z czego wynika ta uniwersalna własność że właśnie mogę za
x2+1 podstawić funkcję t. dlaczego mogę?"
Chyba jednak trochę źle interpretujesz 'podstawienie'. Nie traktuj t jako funkcji, tylko
po prostu jako literkę pod którą kryje się jakieś wyrażenie, np. x2+1. Wprowadzasz
tą literkę po to, żeby ciągle nie przepisywać x2+1. Dodatkowo łatwiej jest coś zauważyć
mając jedną literkę, a nie jakieś dłuższe wyrażenie.
12 sie 22:43
pigor: ..., a ty widzę ...

swoje ; chcesz wyważać...

otwarte drzwi;
każde podstawienie będzie dobre jeśli tylko sprowadzi twoją całkę
do tzw. całki elementarnej, którą możesz mieć w głowie, a jak nie, to
np. w tablicach całek jako gotowe wzory do wykorzystania ... i tyle. ...
12 sie 22:46
Przemysław: "ale dlaczego JA MOGĘ TO ZROBIĆ?"
Wydaje mi się, że wynika to z twierdzenia o całkowaniu przez podstawienie (to, że możesz
podstawić)
12 sie 22:48
pigor: ..., krótko mówiąc
cel (wyznaczenie całki) uświęca środki ( takie, a nie inne podstawienie...
12 sie 22:51
pigor: .., no dobrze, to najlepiej niech ci wujek Google znajdzie i wytłumaczy −
− moim zdaniem żadne twierdzenie tylko jedną z metod całkowania funkcji
zwaną przez podstawienie takie, czy inne dla danej całki. ...
12 sie 23:02
Przemysław: @pigor ale metody muszą z czegoś wynikać. To nie jest raczej "tak, bo tak"
12 sie 23:23
12 sie 23:28
pigor: ..., całka jako pole obszaru, całka Riemana to teoria , a
wyznaczanie całek nieoznaczonych to praktyka potrzebna do
obliczania tego pola ...
13 sie 00:02
pigor: ..., metoda podstawiania to nie teoria tylko
technika pozwalająca obliczać to pole w praktyce. ...
13 sie 00:06
Przemysław: Metoda podstawiania to oczywiście praktyka. Ale przeciez praktyka z czegos wynika. To nie jest
tak, że ktos powiedzial "słuchajcie − jak podstawie tutaj t, pomnożę funkcje podcałkową przez
pochodną tego, za co podstawiam t, to wynik będzie taki sam, po wróceniu z podstawieniem,
jakbym liczył innymi metodami, bez podstawiania". Tak samo sposoby obliczania pierwiastków
równania kwadratowego są technikami, ale przeciez skądś to wynika, ze jak wyliczę deltę czy
tam narysuję odpowiedni okrąg to dostanę to, czego szukam. Tak samo jak to, ze calkę potrójną
mozna zamienic na iterowaną z czegoś wynika, chociaż jest to technika wykorzystywana przy
liczeniu. Tak mi się przynajmniej wydaje
13 sie 11:57
13 sie 11:58
azeta: właśnie, chodzi mi o pewne "wynikanie"
| | dx | |
jak np jest całka ∫ |
| to podstawienie wygląda x−a=√bt |
| | (x−a)2+b | |
co doprowadza całkę do rozwiązania z arctg
a jak całka ∫{dx}{(x−a)
n√bx2+cx+d to podstawienie wygląda jakoś tam itd itd.
a może te podstawienia w "prostych" funkcjach wynikają z tego iż ja się w pewnym sensie po
prostu domyślam rozwiązania?
13 sie 18:23
azeta: | | dx | |
∫ |
| tak ta całka miała wyglądać, ale to w sumie nieistotne |
| | (x−a)n√bx2+cx+d | |
13 sie 18:24
Mariusz:
Masz cztery przypadki
b=0
Podstawienie za pierwiastek
b>0
Tutaj zadziała pierwsze podstawienie Eulera √bx2+cx+d=t−√bx
b<0
Tutaj zadziała trzecie podstawienie Eulera √bx2+cx+d=(x−x1)t
Zakładamy że Δ=b2−4ac>0
bo inaczej trójmian pod pierwiastkiem stale przyjmowałby wartości ujemne
W przypadku gdy b=0 ⋀ c=0 masz całkę tablicową (całka z potęgi)
14 sie 20:44