Wyznacz wartości parametru m.
Innocenty: Wyznacz wartości parametru m, dla których funkcja:
f(x) = (m2 − 4)x2 + (3m + 2)x + 1
jest rosnąca.
Wystarczy warunek a > 0?
12 sie 16:03
Benny: Funkcja kwadratowa nie jest rosnąca na całej dziedzinie. Ja to zadanie widzę tak(oczywiście
proszę mnie poprawić, jeśli źle

)
Mamy otrzymać funkcję rosnącą. Na myśl przychodzi oczywiście funkcja liniowa.
Zatem nasze "a" musi być zerem, a "b" większe od 0.
Dostajemy warunki:
a=0
b>0
12 sie 16:20
ZKS:
Trochę nieprecyzyjna treść zadania, brakuje tam po słowie rosnąca dla x ∊ R.
12 sie 16:24
Rajstopy: x ∊ R ⋀ (m2−4) = 0 ⋀ 3m+2 > 0
12 sie 16:27
Innocenty: Dziękuję.
12 sie 16:37