Wykaż że
Nocnystróż: Wykaż że 3√5√2 + 7 − 3√5√2 −7 = 2
12 sie 14:24
Benny: 5√2±7=(√2±1)3
3√(√2+1)3+3√(√2−1)3=√2+1−√2+1=2
12 sie 14:27
Nocnystróż: Dziekuje !
12 sie 14:36
pigor: ., a gdybyś na te wzory nie ..

nie wpadł, to możesz inaczej ...
12 sie 14:43
Eta:
2 sposób ( jeżeli nie widzi się takiego "zwinięcia", który podał
Benny
to: (a−b)
3=a
3−b
3−3ab(a−b)
Jeżeli taka równość zachodzi, to przekształcamy ją równoważnie
podnosząc stronami do potęgi trzeciej: gdzie a−b= 2
5
√2+7 −5
√2+7 −3
3√(5√2+7)(5√2−7)*2=8
14−3*1*2=8
14−6=8
8=8
zatem taka równość zachodzi
3 sposób
oznaczamy
3√5√2+7−
3√5√2−7=x
i podobnie jak w 2 sposobie podnosimy równanie do trzeciej potęgi
14−3x=x
3 ⇒ x
3+3x−14=0 W(2)= 8+6−14=0
i mamy rozkład : (x−2)(x
2+2x+7)=0
jedynym rozwiązaniem rzeczywistym jest x=2
zatem taka równość zachodzi
12 sie 14:54
Eta:
12 sie 14:55
Benny: Jeszcze niedawno w liceum właśnie 3 sposobem wykazywałem, że dane wyrażenia są np. całkowite.
Teraz jak już tu trochę jestem i czytam co inni piszą to staram się rozwiązywać jak
najprościej i najszybciej
12 sie 15:11