całka podwójna, objętość
Dzionek95: Dzień dobry

Mam takie pytanko dt. całeczek podwójnych:
Mamy policzyć pole obszaru ograniczonego przez x+2−z=−2, x+2y−2=0 oraz płaszczyznami osi.
obszar D, po którym będzie całkowane to:
Dx=0≤x≤2
Dy=0≤y≤−
12x+1
I całka z: −x−2y−2

Taki obszar całkowałem i niestety wychodzi mi ujemna wartośc dlatego się zastanawiam czy źle
całka policzona czy może obszar
12 sie 13:53
J:
| 16 | |
całkujesz złą funkcję ... = ∫∫(x+4)dxdy .... wynik: |
| |
| 3 | |
12 sie 14:02
Dzionek95: Przepraszam popełniłem gafę

− pole ograniczone jest x+2*y−z=−2
12 sie 14:09
J:
no to całkujesz funkcje: (x + 2y +2) ..granice masz dobre
12 sie 14:11
Dzionek95: dziękuję za weryfikację
12 sie 14:20