Sprawdzić, czy punkty leżą na jednej prostej w przestrzeni trójwymiarowej
Konrad: Sprawdzić, czy punkty A=(1,0,2) B=(5,1,5) C=(3,−1,2) leżą na jednej prostej.
Jak ugryźć to zadanie?
12 sie 11:53
5-latek: Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty Ai C i sprawdz czy punkt B należy do tej
prostej
Robisz tak samo jak na plaszcyznie
12 sie 11:55
Eta:
Napisz równanie prostej AB i sprawdź czy C należy do tej prostej
12 sie 11:56
Konrad: jak w takim razie uwzględnić trzecią współrzędną?
12 sie 11:57
Kacper:
Można też wektorami
12 sie 12:31
PW: Najprościej tak:
− Wyznaczyć współrzędne wektora AB→
− Zauważyć, że każdy punkt P = (x,y,z) na prostej to koniec wektora AP→, który jest
"wielokrotnością" wektora AB→, to znaczy istnieje liczba t∊R, taka że
(1) AP→ = t·AB→.
Przyrównanie poszczególnych współrzędnych w równaniu (1) daje układ trzech równań zależnych od
parametru t (po jednym dla każdej współrzędnej). Jest to postępowanie analogiczne do
wyznaczania równania parametrycznego prostej w przestrzeni dwuwymiarowej.
− Sprawdzić, czy współrzędne wektora AC→ spełniają układ równań opisany wyżej.
Mówiąc jeszcze prościej − sprawdzić, czy AC→ = t·AB→.dla pewnej t∊R.
12 sie 12:32
Konrad: AB→ = [4,1,3]
AC→ = [−2,−2,−3]
4 = at
1 = bt
3 = ct
[a,b,c] to wektor równoległy do prostej
4 = −2*(−2)
1 = −2*(−1/2)
3 = −3*(−1)
stąd t = [−2,1/2,−1]
istnieje takie t, więc punty leżą na jednej prostej?
Licząc iloczyn wektorowy AB→ x AC→ jest on niezerowy, więc wychodzi na to, że wektory nie są do
siebie równoległe, więc nie mogą leżeć na jednej prostej. Ktoś poratuje?
12 sie 13:05
PW: Coś pomyliłeś. Jakim cudem t (która ma być liczbą) stała się wektorem?
Źle policzyłeś AC→, to na pewno.
12 sie 13:17
Konrad: AC→ to oczywiście [2,−1,0], wkradł się błąd
12 sie 13:21
Konrad: dalej AB→ x AC→ ≠ 0, to chyba koniec zadania, punkty nie leżą na jednej prostej.
12 sie 13:23
pigor: ... , albo piszesz swoje równanie kanoniczne
prostej przez 2 punkty np. A i B takie :
| x−xA | | y−yA | | z−zA | |
| = |
| = |
| ; |
| xB−xA | | yB−yA | | zB−zA | |
podstawiasz 3−ci punkt C i masz wtedy leży, albo
nie masz i nie leży − następującą ...

(nie)równość :
| xC−xA | | yC−yA | | zC−zA | |
| = |
| = |
| .i tyle |
| xB−xA | | yB−yA | | zB−zA | |
12 sie 13:26
PW: Ale po co jeszcze iloczyn wektorowy? Po trzeciej współrzędnej widać, że t musiałaby być równa
| | 1 | |
0, a po pierwszej − że musiałaby być równa |
| , krótko mówiąc w sposób oczywisty widać, że |
| | 2 | |
równość AC
→ = t·AB
→ nie jest spełniona dla żadnej t.
12 sie 13:31
Mila:
A=(1,0,2)
AB
→=[4,1,3]
x=1+4t
y=0+t
z=2+3t, gdzie t∊R
C=(3,−1,2)
Sprawdzamy, czy istnieje t aby:
−1=t
2=2+3t⇔t=0
Nie istnieje, punkty A,B,C nie są współliniowe.
II sposób:
AB
→=[4,1,3]
AC
→[2,−1,0]
AB
→ x AC
→=[4,1,3]x[2,−1,0]=[3,6,−6]
√32+62+62≠0
Punkty A,B,C nie są współliniowe.
12 sie 22:14
Eta:
3 sposób (najprostszy) podał go
pigor 
→
AB=[ 4,1,3] B(5,15)
| | x−4 | | y−1 | | z−3 | |
równanie prostej AB: |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 1 | | 5 | |
sprawdzamy czy C(3,−1,2) ∊AB
| 3−4 | | −1−1 | | 2−3 | |
| = |
| = |
| −− ta równość nie zachodzi |
| 5 | | 1 | | 5 | |
Punkty A,B,C nie są współliniowe
12 sie 22:29
Eta:
oczywiście ma być: B(5,1,5)
12 sie 22:31
J:
Równanie prostej AB
Ety ... troszkę przestrzelone

i jeszcze jeden sposób:
jeśli zachodzi równość:
(x
B−x
A):(y
B−y
A):(z
B−z
A) = (x
C−x
A):(y
C−y
A):(z
C−z
A)
to punkty są wspóliniowe , w przeciwnym wypadku nie są.
13 sie 09:38
pigor: ..., no fakt, w równaniu
η−y z 12 sie 22:29 jest ...

"czeski" błąd
a więc ... , czy punkty A=(1,0,2) B=(5,1,5) C=(3,−1,2) leżą na jednej prostej.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
otóż AB
→= [
4,1,3 ], to równanie prostej AB ma postać :
| x−1 | | y | | z−2 | | x−5 | | y−1 | | z−5 | |
| = |
| = |
| , albo |
| = |
| = |
| .  |
| 4 | | 1 | | 3 | | 4 | | 1 | | 3 | |
13 sie 13:02
pigor: ... i dalej np. z 1−szego równania,
dla C=(3,−1,2)= (x,y,z) :
| 3−1 | | −1 | | 2−2 | | 1 | |
| = |
| = |
| ⇔ |
| ≠ −1 ≠ 0 , a więc |
| 4 | | 1 | | 3 | | 2 | |
punkty A, B, C nie są współliniowe . ...
13 sie 13:09
J:
witaj
pigor ...

, to może jeszcze inny sposób:
jesli punkty są współliniowe, to pole trójkąta ABC musi być równe 0.
liczymy wyznacznik: x
A y
A 1
x
B y
B 1
x
C y
C 1
13 sie 13:18
pigor: ..., no to idąc tym tropem niech
suma wektorów :np. AB
→+BC
→+CA
→ = O
→ .
13 sie 14:42
J:
..tak jest dla dowolnych trzech punktów
13 sie 14:57
Eta:
Sorry

te chochliki to przez .... upał
13 sie 22:11
J:
Witaj
Eta 
.... od poniedziałku będzie mniej pomyłek
13 sie 22:13