matematykaszkolna.pl
kombinatoryka Awgwa: To ostatnie zadanie z kombinatoryki którego nie rozumiem. Święty Mikołaj pakuje prezenty dla grzecznych i niegrzecznych studentów. Ma do zapakowania 7 identycznych lalek i 5 misiów, które różnią się kształtem ucha. Na saniach czekają już cztery różnokolorowe pudła. Na ile sposobów Święty Mikołaj może zapakować prezenty do pudełek (niektóre pudełka mogą być też puste – dla niegrzecznych studentów)?
nawias
4+7−1
nawias
nawias
7
nawias

*45=122880

Proszę o wytłumaczenie skąd wzięły się te liczby i jak k w symbolu Newtona może być większe od n bo jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.
12 sie 09:16
Awgwa: Tzn. OK rozumiem, że 45 to te misie różniące się między sobą. Nie rozumiem tego symbolu.
12 sie 09:17
5-latek: Nie lubie takich zadań .

nawias
n
nawias
nawias
k
nawias

ale
=0 gdy k>n

12 sie 10:14
J: po pierwsze k nie jest wieksze od n , bo: n = 4 + 7 − 1 = 10 , k = 7 po drugie... rzeczywiscie 45 , to liczba rozmieszczeń misiów. Nie mam pojecia skąd taki symbol Newtona Ja bym liczył tak: lalki są nierozróżnialne, więc mamy 4 ich podziały: [7,0] , [1,6] , [2,5] , [3,4] kazdy taki podział rozmieszczamy w 4 rozróznialnych pudełkach: [7,0] − 4 możliwosci [1,6] − 8 możliwości [2,5] − 8 mozliwości [4,3] − 8 mozliwości ostatecznie: L = (4 + 3*23)*45
12 sie 10:34
Kacper: Mnie też nie podoba się ten wzór, bo przypomina kombinacje z powtórzeniami, ale przecież tutaj mamy ważną kolejność, bo pudełka są rozróżnialne. Muszę
12 sie 10:36
Kacper: To ja myślę tak. Sytuację możemy przedstawić następująco: Rozważmy równanie x1+x2+x3+x4=7, gdzie xi, i=1,2,3,4 − reprezentuje pudełka. Liczba rozwiązań tego równania dla xi≥0 będzie szukaną liczbą rozmieszczeń lalek.

nawias
7+4−1
nawias
nawias
4−1
nawias

nawias
10
nawias
nawias
3
nawias

Nie będę się rozpisywał jak to liczyć, ale wzór otrzymujemy
=

Czyli tajemniczy wzór z odpowiedzi emotka
12 sie 11:04
PW: Nie uczę w szkole, ale trzeba chyba przyznać, że to zadanie trudne dla ucznia średniej szkoły. Sposób pokazany przez Kacpra to już raczej zakres tzw. matematyki dyskretnej, którą zgłębiają grzeczni studenci.
12 sie 12:48
Kacper: PW zadanie widziałem w kursie E−trapez czyli dla studentów raczej emotka
12 sie 12:50