kombinatoryka
Awgwa: To ostatnie zadanie z kombinatoryki którego nie rozumiem.
Święty Mikołaj pakuje prezenty dla grzecznych i niegrzecznych studentów. Ma do zapakowania 7
identycznych lalek i 5 misiów, które różnią się kształtem ucha. Na saniach czekają już cztery
różnokolorowe pudła. Na ile sposobów Święty Mikołaj może zapakować prezenty do pudełek
(niektóre pudełka mogą być też puste – dla niegrzecznych studentów)?
Proszę o wytłumaczenie skąd wzięły się te liczby i jak k w symbolu Newtona może być większe od
n bo jeszcze się z czymś takim nie spotkałem.
12 sie 09:16
Awgwa: Tzn. OK rozumiem, że 45 to te misie różniące się między sobą. Nie rozumiem tego symbolu.
12 sie 09:17
5-latek: Nie lubie takich zadań .
12 sie 10:14
J:
po pierwsze k nie jest wieksze od n , bo: n = 4 + 7 − 1 = 10 , k = 7
po drugie... rzeczywiscie 45 , to liczba rozmieszczeń misiów.
Nie mam pojecia skąd taki symbol Newtona
Ja bym liczył tak:
lalki są nierozróżnialne, więc mamy 4 ich podziały: [7,0] , [1,6] , [2,5] , [3,4]
kazdy taki podział rozmieszczamy w 4 rozróznialnych pudełkach:
[7,0] − 4 możliwosci
[1,6] − 8 możliwości
[2,5] − 8 mozliwości
[4,3] − 8 mozliwości
ostatecznie: L = (4 + 3*23)*45
12 sie 10:34
Kacper:
Mnie też nie podoba się ten wzór, bo przypomina kombinacje z powtórzeniami, ale przecież tutaj
mamy ważną kolejność, bo pudełka są rozróżnialne. Muszę
12 sie 10:36
Kacper:
To ja myślę tak.
Sytuację możemy przedstawić następująco:
Rozważmy równanie x
1+x
2+x
3+x
4=7, gdzie x
i, i=1,2,3,4 − reprezentuje pudełka.
Liczba rozwiązań tego równania dla x
i≥0 będzie szukaną liczbą rozmieszczeń lalek.
| | | | | |
Nie będę się rozpisywał jak to liczyć, ale wzór otrzymujemy | = | |
| | | |
Czyli tajemniczy wzór z odpowiedzi
12 sie 11:04
PW: Nie uczę w szkole, ale trzeba chyba przyznać, że to zadanie trudne dla ucznia średniej szkoły.
Sposób pokazany przez Kacpra to już raczej zakres tzw. matematyki dyskretnej, którą
zgłębiają grzeczni studenci.
12 sie 12:48
Kacper:
PW zadanie widziałem w kursie E−trapez czyli dla studentów raczej
12 sie 12:50