FUNKCJA KWADRATOWA
takija: 1. Sporządź wykres funkcji f(x)=2x, a następnie przesuń go:
a) wzdłuż osi y o 2 jednostki w dół
b) wzdłuż osi y o 3 jednostki w górę
c) wzdłuż osi x o 2 jednostki w prawo
d) wzdłuż osi x o 3 jednostki w lewo
e) wzdłuż osi x o 2 jednostki w prawo, a następnie wzdłuż osi y o 3 jednostki w dół
2. Sprowadź do postaci kanonicznej funkcję kwadratową daną w postaci ogólnej:
a) f(x)=x−6x=9
b) f(x)=2x−4x
c)f(x)=x−10x+9
d)f(x)=−3(x+2)+7
e)f(x)=3x(2−3x)+5
f) f(x)=4x+40x+75
h) f(x)=1/2x + 5x+11
12 sie 08:27
J:
i z czym masz problem ?
12 sie 08:35
takija: z zrobieniem tego, chciałbym aby ktoś mi to przypomniał
12 sie 08:36
J:

tu masz wykres funkcji: y = 2x ... teraz go przesuwaj wg wskazówek
12 sie 08:37
takija: za pomocą wzorów
12 sie 08:39
J:
nie ... za pomocą linijki i ołówka
12 sie 08:59