Rozwiąż nierównośći
Depay: Rozwiąż nierównośći
proszę o pomoc
9+25x2 < 30x
−x2+2x−5>0
11 sie 22:31
Depay: 9+25x2 </ 30x
11 sie 22:33
Kacper:
A wkład własny?
11 sie 22:33
Depay: chcę sobie przypomnieć jak to się oblicza
11 sie 22:38
Depay: chcę zrobić to z pomocą
11 sie 22:38
Janek191:

9 + 25 x
2 ≤ 30 x
25 x
2 − 30 x + 9 ≤ 0
Oblicz : Δ = 900 − 4*25*9 = 0
a = 25 > 0 i Δ = 0, więc
x = 0,6
=====
Dodatkowo − wykres
11 sie 22:40
Janek191:
II zrób sam
11 sie 22:41
K:
1/ 25x2−30x+9<0 ⇔ (5x−3)2<0 ⇒x∊∅
2/ x2−2x+5<0 Δ<0 ⇒x∊∅
11 sie 22:42
Eta: Janek "kocha" deltę
11 sie 22:46
Depay: delta = −16 więc brak rozwiązania
11 sie 22:47
Eta:

i parabola ramionami do góry
11 sie 22:51
Depay: to jak delta =−16 to jeszcze muszę to rysować?
11 sie 22:53
Depay: ?
11 sie 23:01
Eta:

x
2−5x+8>0 Δ <0
odp: x∊R
11 sie 23:45
Przemysław: @Depay "to jak delta =−16 to jeszcze muszę to rysować?"
− jak Δ<0 to nie ma rozwiązań równania x2−5x+8=0 w liczbach rzeczywistych.
Wykres nie dotyka więc osi OX
A skoro ramiona są do góry, to cały leży nad osią.
A skoro w nierówności szukamy takich x, dla których wykres leży nad osią OX, a cały wykres leży
na tą osią, to mamy x∊R.
11 sie 23:51