matematykaszkolna.pl
Rozwiąż równanie sin^2x - 4 sin^2x + 1 = 0 w przedziale <0, 2pi> Ilona: Witam, Zadanie jest z tegorocznej matury, wzięte stąd: https://matematykaszkolna.pl/strona/4493.html Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi, jaka jest zasada obliczania tych wartości na końcu? Że π−π/4 itp. czemu akurat tak a nie inaczej. Resztę zadania generalnie rozumiem, ale tego nie całkiem. Byłabym wdzięczna za pomoc. Przepraszam jeśli dubluję treść w jakiś sposób ale chciałabym to zrozumieć.
11 sie 14:34
PW: To jest skutek własności funkcji sinus (dlatego warto posługiwać się jej wykresem przy udzielaniu odpowiedzi). Własności te są nazywane wzorami redukcyjnymi, na przykład: sin(π − α) = sinα
 π 
jest jednym z takich wzorów redukcyjnych; po podstawieniu α =

otrzymujemy
 4 
 π π 
sin(π −

) = sin

,
 4 4 
czyli
 π 2 
sin(π −

) =

.
 4 2 
 π 2 
W ten sposób uzasadniamy, że oprócz pamiętanej przez wszystkich sin

=

jest
 4 2 
jeszcze druga liczba, której sinus ma tę samą wartość. Rysunek służy temu, by nie szukać trzeciej.
11 sie 14:45
J: Do tego , co napisał PW musimy dodać komentarz,że rozpatruje On jedynie przedział: <0,2π>
11 sie 14:47
J: Zastanów się Ilona , czy w przedziale <0,2π> istnieją 3 kąty , których sinus ma ta samą wartość
11 sie 14:52
PW: Masz rację, ale było to w treści zadania, więc nie powtarzałem założenia.
11 sie 14:53
J: nie chciałem, aby jej utkwiło w pamięci , że istnieją tylko dwa kąty takie ,
 2 
że sinx =

2 
11 sie 14:55
Ilona: Dzięki za pomoc. Rozumiem o co chodzi z przedziałem i tym, że są dla zadania tylko cztery rozwiązania, to jest dość ewidentne na wykresie. Dzięki @PW, nie zauważyłam wcześniej że to się bierze z tego wzoru redukcyjnego, bo przecież π to w mierze łukowej 180 stopni. Czyli dla x3 stosujemy ten sam wzór, tylko że po podstawieniu wychodzi: sin(π − ( − sin45)) = π + π/4? Dobrze to rozumiem? Dla x4 jest ten sam wzór tylko musimy odjąć, bo 2π to 360 stopni i dlatego jest 2π − π/4, a nie 2π + π/4?
11 sie 15:06
J: dla x3 stosujemy wzór: sin(π + x) = −sinx
 2 π π 
czyli: −

= − sin

= sin(π +

)
 2 4 4 
11 sie 15:13
J: albo: − sinx = sin(−x) = sin[π − (−x)] = sin(π + x)
11 sie 15:15
J: dla x4: sin(k*2π + x) = sinx
 2 π π π 
czyli: −

= sin(−

) = sin[1*2π + ( −

)] = sin(2π −

)
 2 4 4 4 
11 sie 15:19
Ilona: Ok. Alles klar, dziękuję raz jeszcze emotka
11 sie 15:20
Ilona: Pozostaje po prostu przyswoić te wzory emotka
11 sie 15:20
J: i nie trzeba wcale uczyć się ich na pamięć ... jest prosty sposób, aby każdy wyprowadzić w pamięci emotka
11 sie 15:22
Ilona: Jaki to sposób, zapamiętać jeden konkretny i kombinować wokół niego? Czy coś lepszego?
11 sie 15:28
J: 1) zapamietać wierszyk: w pierwszej wszystkie są dodatnie, w drugiej tylko sinus, w trzeciej tangens i cotanges, a w czwartej cosinus 2) dla nieparzystej wielokrotności kąta 900 funkcje przechodzą w kofunkcje: np: cos(180 − x) ... druga ćwiartka, a wiec cos jest ujemny i nie przechodzi w kofunkcję, czyli: cos (180 − x) = − cos np: sin(270 + x) ... czwarta ćwiartka, a więc sinus jest ujemny i przechodzi w kofunkcję: sin(270 +x) = − cosx
11 sie 15:33