Rozwiąż równanie sin^2x - 4 sin^2x + 1 = 0 w przedziale <0, 2pi>
Ilona: Witam,
Zadanie jest z tegorocznej matury, wzięte stąd:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4493.html
Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi, jaka jest zasada obliczania tych wartości na końcu? Że π−π/4 itp.
czemu
akurat tak a nie inaczej. Resztę zadania generalnie rozumiem, ale tego nie całkiem. Byłabym
wdzięczna za pomoc. Przepraszam jeśli dubluję treść w jakiś sposób ale chciałabym to
zrozumieć.
11 sie 14:34
PW: To jest skutek własności funkcji sinus (dlatego warto posługiwać się jej wykresem przy
udzielaniu odpowiedzi). Własności te są nazywane
wzorami redukcyjnymi, na przykład:
sin(π − α) = sinα
| | π | |
jest jednym z takich wzorów redukcyjnych; po podstawieniu α = |
| otrzymujemy |
| | 4 | |
czyli
| | π | | √2 | |
W ten sposób uzasadniamy, że oprócz pamiętanej przez wszystkich sin |
| = |
| jest |
| | 4 | | 2 | |
jeszcze druga liczba, której sinus ma tę samą wartość. Rysunek służy temu, by nie szukać
trzeciej.
11 sie 14:45
J:
Do tego , co napisał PW musimy dodać komentarz,że rozpatruje On jedynie przedział: <0,2π>
11 sie 14:47
J:
Zastanów się Ilona , czy w przedziale <0,2π> istnieją 3 kąty , których sinus ma ta
samą wartość
11 sie 14:52
PW: Masz rację, ale było to w treści zadania, więc nie powtarzałem założenia.
11 sie 14:53
J:
nie chciałem, aby jej utkwiło w pamięci , że istnieją tylko dwa kąty takie ,
11 sie 14:55
Ilona: Dzięki za pomoc. Rozumiem o co chodzi z przedziałem i tym, że są dla zadania tylko cztery
rozwiązania, to jest dość ewidentne na wykresie. Dzięki @PW, nie zauważyłam wcześniej że to
się bierze z tego wzoru redukcyjnego, bo przecież π to w mierze łukowej 180 stopni.
Czyli dla x3 stosujemy ten sam wzór, tylko że po podstawieniu wychodzi:
sin(π − ( − sin45)) = π + π/4?
Dobrze to rozumiem?
Dla x4 jest ten sam wzór tylko musimy odjąć, bo 2π to 360 stopni i dlatego jest 2π − π/4, a nie
2π + π/4?
11 sie 15:06
J:
dla x
3 stosujemy wzór: sin(π + x) = −sinx
| | √2 | | π | | π | |
czyli: − |
| = − sin |
| = sin(π + |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
11 sie 15:13
J:
albo: − sinx = sin(−x) = sin[π − (−x)] = sin(π + x)
11 sie 15:15
J:
dla x
4: sin(k*2π + x) = sinx
| | √2 | | π | | π | | π | |
czyli: − |
| = sin(− |
| ) = sin[1*2π + ( − |
| )] = sin(2π − |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
11 sie 15:19
Ilona: Ok. Alles klar, dziękuję raz jeszcze
11 sie 15:20
Ilona: Pozostaje po prostu przyswoić te wzory
11 sie 15:20
J:
i nie trzeba wcale uczyć się ich na pamięć ...
jest prosty sposób, aby każdy wyprowadzić w pamięci
11 sie 15:22
Ilona: Jaki to sposób, zapamiętać jeden konkretny i kombinować wokół niego? Czy coś lepszego?
11 sie 15:28
J:
1) zapamietać wierszyk:
w pierwszej wszystkie są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotanges,
a w czwartej cosinus
2) dla nieparzystej wielokrotności kąta 900 funkcje przechodzą w kofunkcje:
np: cos(180 − x) ... druga ćwiartka, a wiec cos jest ujemny i nie przechodzi w kofunkcję,
czyli: cos (180 − x) = − cos
np: sin(270 + x) ... czwarta ćwiartka, a więc sinus jest ujemny i przechodzi w kofunkcję:
sin(270 +x) = − cosx
11 sie 15:33