po wakacjach
himenaa: Może mi ktoś to rozw ? Potem sb sprawdzę

y= 2IxI − Ix+1I * IxI
11 sie 12:29
J:
a co tutaj jest do rozwiazywania ?
11 sie 12:33
Kacper:
Pewnie wykres, ale polecenia brak
11 sie 12:36
himenaa: aa sorryy, trzeba naszkicować wykres tej funkcji
11 sie 12:36
Kacper:
Korzystamy z def. wartości bezwzględnej i rysujemy w przedziałach
11 sie 12:38
J:
Rozbijasz dziedinę na przedziały: (−∞,−1) , <−1,0 ) , < 0,+∞) ... i ustalasz wzór funkcji
w poszczególnych przedziałach
11 sie 12:39
Kacper:

Coś takiego
11 sie 12:40
J:
(−∞,−1) → f(x) = − x2 − 3x
<−1,0) → f(x) = x2 − 3x
<0,+∞) → f(x) = −x2 + x
11 sie 12:44
J:
druga linijka: f(x) = x2 − x
11 sie 12:46
Eta:

1/ x∊(−
∞, −1) ⇒ y= −x(x+3) −−−− narysuj część tej paraboli
2/ x∊<−1,0) ⇒ y= x
2−x −−−− narysuj
3/ x∊<0,
∞) ⇒ y= −x
2+x −−− narysuj
11 sie 12:50