A
Awgwa: Mamy 7 książek po polsku, 4 po angielsku i 3 po niemiecku. Na ile sposobów możemy wybrać dwie
książki, aby nie były napisane w tym samym języku?
Wynik to 61, autor zrobił to tak:
Ale czy nie można po prostu napisać 7*4+7*3+4*3?
11 sie 09:34
J:
można
11 sie 09:35
on: 1 z 7 ∧ 1 z 4 ∨ 1 z 7 ⋀ 1 z 3 ∨ 1 z 4 ∧ 1 z 3
11 sie 09:36
11 sie 09:38
lok:
Zapis do du....
11 sie 10:53
Eta:
| | | |
Wybór dwu książek z 14 na | = 91 sposobów |
| | |
Dwie książki są napisane w tym samym języku:
| | | | | |
+ | + | = ........ = 30 sposobów |
| | | |
Nie są napisane w tym samym języku : 91−30=61 sposobów
11 sie 12:34
on: a po rusku nie ma
11 sie 13:57