Dzielniki
Przemysław: Spotkałem coś takiego:
n − naturalne, n≥1
wszystkie dzielniki naturalne n:
1=a0<a1<...<am=n
Zauważ, że ak*am−k=n, dla k∊{1,...,m}
Z czego to "zauważenie" wynika?
11 sie 00:40
Przemysław: Poprawka − k∊{0,1,...,m}
11 sie 00:42
5-latek: Witaj

Ja nie wiem .
A patrzyles może do książki W Sierpinski Wstep do teorii liczb (tej cienszsej ponad 100
stronicowej
11 sie 00:48
Przemysław: Nie

Planuję przerobić "Teorię liczb" Sierpińskiego, ale jeszcze się nie zabrałem.
Warto czytać tę cieńsza, czy to samo będzie powtórzone w tym ok. 500 stronicowym?
11 sie 00:56
5-latek: tak warto przeczytać
Z przedmowy
Celem tej książki jest podanie na stronicach minumum tych wiadomości z teorii liczb których
znajomość obowiazuje każdego matematyka
To jest biblioteczka matematyczna nr 25
11 sie 01:06
Przemysław: Chodzi mi raczej o to, czy w tej grubszej nie ma czasem tego samego napisane.
A skoro chcę czytać grubszą, to czy jest sens czytać to mniejsze

Ale dziękuję.
11 sie 01:17
zombi: | | n | |
Na moje oko wynika to z tego, że jeśli di jest dzielnikiem liczby n, to również |
| jest |
| | di | |
jej dzielnikiem.
11 sie 01:42
Przemysław: Faktycznie! Dzięki
| | n | |
Tylko trzebaby jeszcze pokazać, że |
| jest akurat tym dm−i−tym dzielnikiem |
| | di | |
11 sie 01:45