Zadanie nr 57
5-latek: Zadanie
Rozwiaz równanie rozkladajac lewa strone na czynniki
| | x+a | | x−a | | a | | b | | x2−a2 | |
( |
| )2+( |
| )2−( |
| + |
| ) |
| =0 |
| | x+b | | x−b | | b | | a | | x2−b2 | |
Zalozenie a i b≠0 x≠b i x≠−b (i chyba więcej nie potrzeba robic
Teraz tylko chodzi na razie o zaczecie
| | x+a | | x−a | | x2−a2 | | a | | b | | x2−a2 | |
( |
| − |
| )2+2* |
| − ( |
| + |
| ) * |
| =0 |
| | x+b | | x−b | | x2−b2 | | b | | a | | x2−b2 | |
| | x+a | | x−a | | a | | b | | x2−a2 | |
( |
| − |
| )2 +(2−( |
| + |
| ))[ |
| ]=0 |
| | x+b | | x−b | | b | | a | | x2−b2 | |
czy dotad jest dobrze ?
11 sie 00:01
5-latek: Ale chyba cos nie tak bo z tego co widze lewą strone muszse doprowadzić do postaci
c2−d2= (c+d)(c−d)
11 sie 00:23
5-latek: Zapiszse to tak
| | 2ax−2bx | | a | | b | | x2−a2 | |
( |
| )2−( |
| −2+ |
| )* |
| =0 (mogę tak zapisac ? |
| | x2−b2 | | b | | a | | x2−b2 | |
| | 2ax−2bx | | (a2−2ab+b2) | | x2−a2 | |
( |
| )2 − |
| * |
| =0 |
| | x2−b2 | | a*b | | x2−b2 | |
| | 2ax−2bx | | (a−b)2 | | x2−a2 | |
( |
| )2− |
| * |
| =0 |
| | x2−b2 | | a*b | | x2−b2 | |
Rozwiazuje to on−line wiec mogą być jakies bledy
Teraz tak się zastanawiam nad tym drugim czynnikiem czy da rade go zrobić w kwadrat bo
pierwszy am ladnie
11 sie 08:57
lok: wszystko do du...
11 sie 10:51
5-latek: Twoja propozycja
11 sie 11:08
pigor: ..., a może tak : dla a,b∊R i a≠0 i b≠0 :
| | a | | b | |
(a+b)2 ≥0 ⇔ a2+2ab+b2 ≥0 /:ab ⇔ |
| +2+ |
| ≥0 ⇔ |
| | b | | a | |
| | a | | b | | a | | b | | a | | b | |
⇔ −( |
| + |
| ) ≤ 2 ⇔ − ( |
| + |
| ) = 2 lub −( |
| + |
| )< 2 |
| | b | | a | | b | | a | | b | | a | |
no to w 1−szym przypadku dane równanie ma postać :
| | x+a | | x−a | | x+a | | x−a | |
( |
| )2 + ( |
| )2 − 2 |
| * |
| = 0 ⇔ |
| | x+b | | x−b | | x+b | | x−b | |
| | x+a | | x−a | | x+a | | x−a | |
⇔ ( |
| + |
| )2= 0 ⇔ |
| + |
| = 0 |
| | x+b | | x−b | | x+b | | x−b | |
...itd. spróbuj może sam

. ...

:
11 sie 11:53
5-latek: czesc
pigor 
Sprobuje to rozwiazac Twoim sposobem jak wroce wieczorem z pracy .
jeśli będziesz na forum to dopytam Cie jeszcze .
Na razie dziekuje .
11 sie 13:07
5-latek: A wracając do mojego postu z 8:57 to jeśli napiszse ze
| a−b)2 | | x2−a2 | | (a−b)2*(x2−a2) | |
| * |
| = d2 to d= √ |
| |
| ab | | x2−b2 | | ab(x2−b2) | |
I teraz zapiszse ze
| | 2ax−2bx | | (a+b)2(x2−a2) | | 2ax−2bx | |
[ |
| +√ |
| ]*[ |
| − |
| | x2−b2 | | ab*(x2−b2) | | x2−b2 | |
| | (a−b)2(x2−a2) | |
−√ |
| ]=0 |
| | ab(x2−b2) | |
Teraz każdy z czynnikow przyrownac do zera
11 sie 13:25
ZKS:
pigor dla a ; b ∊ R oraz a ≠ 0 ∧ b ≠ 0 nie zachodzi
| | a | | b | |
a2 + 2ab + b2 ≥ 0 / : ab ⇔ |
| + 2 + |
| ≥ 0, ponieważ jeżeli a > 0 oraz b < 0 |
| | b | | a | |
| | a | | b | |
to mamy |
| + 2 + |
| ≤ 0. |
| | b | | a | |
11 sie 13:26
5-latek: Witaj
ZKS 
Co myślisz o tym w poscie 13:25 ?
jeśli będzie dobrze to skoncze później
11 sie 13:40
ZKS:
| | x + a | | x − a | | a | | b | |
Gdyby tak podstawić za |
| = y ; |
| = z oraz |
| + |
| = u |
| | x + b | | x − b | | b | | a | |
otrzymamy równanie y
2 + z
2 + uyz = 0.
Dalej coś popróbować z równaniem kwadratowym.
Taki mi wpadł pierwszy lepszy pomysł. Później jeszcze pomyślę po obiedzie.
11 sie 14:01
5-latek: Dobrze

Teraz spadam
11 sie 14:03
ZKS:
Coś takiego dostałem.
| | a | | b | |
y2 + z2 − ( |
| + |
| )yz = 0 / * ab |
| | b | | a | |
aby
2 + abz
2 − (a
2 + b
2)yz = 0
aby
2 − a
2yz + abz
2 − b
2yz = 0
ay(by − az) + bz(az − by) = 0
(by − az)(ay − bz) = 0
by = az ∨ ay = bz
11 sie 14:36
pigor: ... racja, a twój pomysł z trójmianem kwadratowym fajny,
bo jest rozkład na czynniki lewej strony zgodnie z poleceniem,
teraz tylko zostaje ci powrócić do x, czyli trochę pobawić się i koniec ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s.przy twoich oznaczeniach inaczej np. z deltą Δ
y tak
y
2+z
2+uyz= 0 ⇔ y
2 +uzy+z
2= 0 i Δ
y=u
2z
2−4z
2= z
2(u
2−4)=
= z
2(
ab−ba)
2= (z
u')
2 ⇒
⇒ y=
12(−uz−|zu'|) v y=
12(−uz+|zu'|) , gdzie u' sprzężenie u
no i dalej wracając do x,a,b, ale to nie jest zalecany w treści
zadania sposób przez rozkład lewej strony na czynniki . ...
11 sie 16:43
ZKS:
U mnie tam jest błąd y
2 + z
2 − uyz = 0.

W poście o 14:36 jest już okej.
11 sie 16:48
5-latek: ZKS 
Dzisiaj już jestem zmeczony ale jutro to sobie zobaczę na spokojnie
11 sie 22:55
Mila:
Jutro napiszę. Masz odpowiedź?
Zrobiłam, ale nie pisałam, bo jest gorąco i myślałam, że już nie potrzeba.
11 sie 23:44
5-latek: Tak
Milu 
mam wskazowke do tego zadania .
Chcialem jednak zrobić inaczej niż podpowiada autor .
Jutro przed wyjazdem do pracy(albo szybciej napisze ta wskazowke .
11 sie 23:47
ZKS:
| | 2ax − 2bx | | (a − b)2 | | x2 − a2 | |
( |
| )2 − |
| * |
| = 0 |
| | x2 − b2 | | ab | | x2 − b2 | |
| 4x2(a − b)2 | | (a − b)2 | | x2 − a2 | |
| − |
| * |
| = 0 |
| (x2 − b2)2 | | ab | | x2 − b2 | |
| (a − b)2 | | (x2 − a2)(x2 − b2) | |
| [4x2 − |
| ] = 0 |
| (x2 − b2)2 | | ab | |
| (a − b)2 | |
| [4abx2 − (x2 − a2)(x2 − b2)] = 0 |
| ab(x2 − b2)2 | |
U Ciebie coś takiego dostaniemy, a po podstawieniu u mnie mamy to samo tylko, że
łatwiej do tego dojść.
12 sie 00:26
5-latek: Tak ZKS do tej ostatniej postaci kazal dojść
Z tym ze jak już pisałem nie chciałem tego tak robic tylko inaczej
Skorzystac z rozkładu lewej strony ze wzoru c2−d2 =0
12 sie 01:15
5-latek: Teraz pytanie .
czy niepotrzebnie upieram się przy tym wzorze?
A może to jest jakiś sposób ?
Teraz napisze uzupełnienie rozwiazania zadania
'' Jeżeli a=b to równanie jest spełnione przez kazda wartość x z wyjątkiem x=b i x=−b
Jeżeli a≠b to mamy równanie
(x
2−a
2)(x
2−b
2)−4abx
2=0
(x
2−ab)
2−(a+b)
2x
2=0
[x
2−(a+b)x−ab][x
2+(a+b)x−ab]=0
dane równanie ma 4 rozwiązania
| | ε(a+b)+η√a2+6ab+b2 | |
x= |
| gdzie ε= +/−1 η=+/−1 |
| | 2 | |
Rozwiazania te sa rzezywiste gdy
a
2+6ab+b
2≥0
W przypadku gdy b=(−3+2
√2a lub b= (−3−2
√2)a równanie to ma dwa pierwiastki
Jest to uzupełnienie zadania Redakcji wydania polskiego (uzupełniali rozwiązania zadań które
by mogly sprawić trudności czytelnikowi polskiemu przygotowującemu się do egzaminow na studia
wyzszse .Tylko ze wydanie jest 1955r .
12 sie 10:44