Oblicz
Maturzysta : (3√2+√5 − 3√√5 − 2)3 + 3x (3√2+ √5 − 3√√5 − 2) =
10 sie 19:45
Janek191:
Zastosuj wzór na
( a − b)3 = ...
gdzie
a = 3√2 +√5 b = 3√ √5 − 2
10 sie 19:48
10 sie 19:50
Eta:
10 sie 19:51
ZKS:
Już na pamięć się to zna praktycznie.
10 sie 19:52
Maturzysta : Po rozpisaniu wszystko się skraca i zostaje mi −3
3√9 a powinno wyjść 4
10 sie 20:15
Maturzysta : Komuś wyszło tak samo?
10 sie 20:34
Eta:
Tak jak napisał Ci
ZKS
| | √5+1 | | √5−1 | | √5+1 | | √5−1 | |
( |
| − |
| )3 +3*( |
| − |
| )= |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= 1
3 +3*1= 4
10 sie 21:11
Maturzysta : Skąd taki zapis?
10 sie 21:22
Mila:
=(2+√5−3*3√(2+√5)2*(√5−2)+3*3√(2+√5*(√5−2)2−(√5−2)+3*(3√2+√5−3√√5−2)=
=2+√5−33√(5−4)*(2+√5)+3*3√(5−4)*(√5−2)−√5+2+3*(3√2+√5−3√√5−2)=
=4−33√2+√5+3*3√(√5−2)+3*3√2+√5−33√√5−2=4
10 sie 21:38
Eta:
2 sposób:
(a−b)3=a3−3a2b+3ab2−b3= a3−b3−3ab(a−b)
a=3√√5+2 , b= 3√√5−2
to: √5+2−√5+2−33√(√5+2)(√5−2)*(3√√5+2−3√√5−2)+3*(3√√5+2−3√√5−2)=
= 4 −3*3√5−4(3√√5+2−3√√5−2) +3(3√√5+2−3√√5−2)= 4−0=4
10 sie 21:46
Eta:
10 sie 21:47
Janek191:
10 sie 22:16
5-latek:
10 sie 23:04
Maturzysta : Dziękuję wszystkim za pomoc !
10 sie 23:08