Stopy w rajstopach, rajstopy w stopach
Rajstopy: Ciągi
Oblicz na dwa sposoby:
7+77+777+7777+77777
Jeden wiadomo − na kalkulatorze
Ale jaki ten drugi

Tymbardziej że dalej w zbiorze las trudniejszych zadań tego typu
10 sie 17:31
J:
..w słupku
77777
7777
777
77
________ 7____________
10 sie 17:35
Dziadek Mróz:
| | ⎧ | 7 dla n = 1 | |
| an = | ⎩ | an = 10n−1*7 + an − 1 dla n > 1 |
|
a
2 = 10
1*7 + a
1 = 70 + 7 = 77
a
3 = 10
2*7 + a
2 = 700 + 10
1*7 + a
1 = 770 + 7 = 777
10 sie 17:40
J:
o ile dobrze zrozumiałem, to ma policzyć sumę, a nie podać wzór na n−ty wyraz
10 sie 17:42
PW: Ciekawe zadanie. Przy większej liczbie składników i liczeniu „w słupku” pomyłka wysoce
prawdopodobna.
Spróbujmy tak:
Niech S5 oznacza zadaną sumę. Patrząc na sposób J odczuwamy pokusę dopisania:
− w drugim wierszu 7 (to znaczy 7·104),
− w trzecim wierszu 77 (to znaczy 7·104+7·103),
− w czwartym wierszu 777 (to znaczy 7·104+7·103+7·102),
− w piątym wierszu 7777 (to znaczy 7·104+7·103+7·102+7·101)
− wtedy sumowanie byłoby proste, wystarczyłoby pomnożyć 5·77777 = 7·55555 i odjąć od tego sumę
dopisanych liczb, czyli
7·(4·104 + 3·103 + 2·102 + 1·101) = 7·43210.
Odpowiedź: S5 = 7·55555 − 7·43210 = 7·(55555 − 43210) = 7·12345.
Taki sam schemat myślenia pozwoli bez trudu wyliczyć S6, S7,...S9, na przykład
S6 = 7·(666666 − 543210) = 7·123456.
11 sie 14:31
Rajstopy: PW, o Twój sposób mi chodziło bo właśnie dalej są zadania z większą liczbą (n cyfr). Brawo
11 sie 18:55