matematykaszkolna.pl
Podzielność Damian1996: Udowodnij, że dla każdej liczby pierwszej p>5 liczba p4−10p2+9 jest podzielna przez 1920. Liczbę podaną w zadaniu zapisałem jako (p−3)(p−1)(p+1)(p+3), czyli dla liczb pierwszych p>5 jest to iloczyn czterech liczb parzystych. Z kolei 1920 zapisałem jako 27*3*5. Gdyby liczba p kończyła się na 5, to nie uzyskalibyśmy 5 jako podzielnika naszej liczby. Ale ten przypadek odpada, ponieważ wtedy liczba p nie jest liczbą pierwszą. Czyli nasza liczba zawsze dzieli się również przez 5. Co trzecia liczba parzysta dzieli się przez 3, więc nasza liczba dzieli się również przez 3. Można również zauważyć, że kolejne 4 wyrazowe ciągi liczb parzystych zawierają w swoim rozkładzie na czynniki liczby 2, 22, 2 oraz 23, czyli po pomnożeniu uzyskamy 27. Z tego wynika, że nasza liczba jest podzielna przez 27*3*5=1920, co należało pokazać. Wymyśliłem coś takiego.. Poprawne jest to rozumowanie czy walnąłem jakiegoś blefa? A może ma ktoś pomysł na coś bardziej eleganckiego niż takie siermiężne wypracowanie? emotka
10 sie 17:24
Kacper: Gdyby liczba p kończyła się na 5, to nie uzyskalibyśmy 5 jako podzielnika naszej liczby. − Zakładasz, że podzielność następuje.
10 sie 18:08