Stereometria
Klaudia 95: Objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 7 jest równa 28√3. Oblicz
długość krawędzi podstawy tego graniastosłupa
10 sie 17:05
Damian1996: Jaki jest wzór na objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego? Ile w nim jest
niewiadomych?
Co one oznaczają? W treści zadania masz podaną jedną z tych niewiadomych oraz wynik.
Podstawiając do wzoru te wartości powinnaś doliczyć się tej szukanej niewiadomej
10 sie 17:17
10 sie 17:19
Klaudia 95: Tylko tyle miałam podane w zadaniu
10 sie 17:24
J:
masz sposób rozwiązania: 17:19
10 sie 17:25
Damian1996: Spróbuj dać trochę od siebie, J rozpisał Ci całe sposób rozwiązania, pozostało tylko podstawić
do wzoru
10 sie 17:26
Klaudia 95: Ja mam rozwiązania do tych zadań ale nie wiem czy dobrze i dlatego chciałam żeby ktoś mi
napisał , żeby sprawdzić czy sie zgadzają
10 sie 17:29
J:
to pokaż obliczenia do tego zadania
10 sie 17:30
Klaudia 95: V= Pp * h
28√3 = Pp * 7/ : 7
Pp= 28√3 przez 7 ( nie wiem jak to napisać)
Pp= 4√3
a2 √3 ( przez 4) = 4√3/ * 4
a2√3 = 16√3 / : √3
a2 = 16
a= 4
10 sie 17:42
J:
10 sie 17:43