Oblicz
Maturzysta : Porównaj liczby x i y, gdy
x= log
4(2
5√8) + log
83√0,25
| | 1 | |
y= |
| log6(0,57)−1 (1/6 do potegi log.....) |
| | 6 | |
10 sie 16:39
J:
| | 1 | | 1 | | 8 | | 1 | | 1 | | −2 | |
x = |
| log228/5 + |
| log22−2/3 = |
| ** |
| + |
| * |
| |
| | 2 | | 3 | | 5 | | 2 | | 3 | | 3 | |
y = 6
log6(0.57) = 0.57 ... policz i porównaj
10 sie 16:48
Maturzysta : Możesz to dokładniej rozpisać? Bo nie wiem skąd to się wzięło
10 sie 19:06
Janek191:
x = log
4(2
5√8) + log
83√0,25 =
= log
22 (2
5√23) + log
23 3√2−2 =
| | 1 | | 1 | |
= |
| log2 2*235 + |
| log2 2−23 = |
| | 2 | | 3 | |
| | 1 | | 8 | | 1 | | 2 | |
= |
| * |
| log2 2 + |
| *( − |
| ) log2 2 = |
| | 2 | | 5 | | 3 | | 3 | |
10 sie 19:19
Janek191:
Wzory :
oraz
log
a b
u = u log
a b
10 sie 19:20
Janek191:
2*235 = 2 1 + 35 = 285
10 sie 19:23
Janek191:
| | 1 | |
y = ( |
| )log6 (0,57)−1 = 6− log6 (0,57)−1) = 6log6 0,57 = 0,57 |
| | 6 | |
10 sie 19:56
Maturzysta : Wielkie dzięki !
10 sie 20:26