matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Hej.
Rajstopy:
Dlaczego przekształcając
q
n+1
− q
n
q
n
( q−1)
q
n
=
=
=q
q
n
− q
n−1
q
n−1
(q−1)
q
n−1
q
n+1
− q
n
q
n
(q−1)
q
=
=
q
n
− q
n−1
1
q
n
(1−
)
q
q+1
otrzymuję różne wyniki ?
10 sie 13:00
J:
bo źle liczysz drugim sposobem ... wynik jest ten sam: q
1−q
policz dobrze:
1
1 −
g
10 sie 13:02
J:
q−1
miało być:
1
1 −
q
10 sie 13:04
on:
za gorąco dziś na rajstopy
10 sie 14:08
Rajstopy:
Jak jest ciepło to akurat nie noszę
Wychodzi mi q, masz rację
J
10 sie 14:15