Jak rozwiązać ten układ równań?
Rowerek: Jak rozwiązać ten układ równań?

|x|+|y|=4
|x|−|y+1|=1
10 sie 10:32
J:
Rozpatrz cztery przypadki
10 sie 10:40
Rowerek: Właśnie w tym problem, że nie za bardzo wiem, jak się za to zabrać
10 sie 10:47
Janek191:
Odejmujemy stronami:
Otrzymujemy
I y I + I y + 1 I = 3 − rozwiązujemy, a następnie
obliczamy x z równania
I x I = 4 − I y I
10 sie 10:51
J:
Rozpatrujemy przypadki dla: x ≥ 0 lub x < 0 oraz y < −1 , y ∊ < −1,0) , y ≥ 0
1) x ≥ 0 i y < − 1
Mamy układ:
x − y = 4
x + y +1 = 1
x − y = 4
x + y = 0 ....... 2x = 4 , x = 2 i y = − 2
dalej próbuj sam
10 sie 10:55
Rowerek: Dziękuję bardzo, udało mi się rozwiązać
10 sie 11:00
Eta:

Graficznie
|x|+|y|=4 i
|x|−|y+1|
Odp:
(3,1), (−3,1) , (2, −2), (−2,2)
10 sie 11:13
Eta:
Poprawiam chochlika ......... (−2, −2)
10 sie 11:38
on: ile razy to jużbyło na tym forum

10 sie 13:21
oni:
Pewnie tyle razy co "on i ona"
10 sie 13:49