parametr
Asmander: Dla jakich wartości parametru m równanie x2 − (m+2)|x| + m + 3 = 0 nie ma rozwiązań
10 sie 07:41
J:
Rozpatrz dwa przypadki:
Dla x ≥ 0 : x2 − (m+2)x + m + 3 = 0
Dla x < 0 : x2 +(m+2)x + m + 3 = 0
w obydwu warunek: Δ < 0
10 sie 07:47
Asmander: dla x≥0 m∊(−2√3, 2√3)
dla x<0 m∊(−2√3, 2√3)
10 sie 07:58
J:
na pewno pod pierwiastkami ma być 3 ?
10 sie 08:03
Asmander: (m+2)2−4(m+3)=m2+4m+4 −4m −12= m−8<0
m2<8
m<2√2 i m>2√2
przeoczyłem 4
10 sie 08:05
J:
OK.. tylko zgubiłeś minus .....m ∊ (−2√2, 2√2)
10 sie 08:06
Saizou : albo też zauważyć, że
x2−(m−2)|x|+m+3=0 jest równoważne
|x|2−(m−2)|x|+m+3=0 podstawić t=|x|, t≥0
t2−(m−2)t+m+3=0 i to nie ma mieć pierwiastków, zatem Δ<0
Δ=[−(m−2)]2−4(m+3)=m2−4m+4−4m−12=m2−=(m−2√2)(m+2√2), zatem m∊(−2√2,2√2)
10 sie 09:04
ZKS:
Warunki jakie trzeba dać.
1o Δ < 0 ⇒ m ∊ (−2√2 ; 2√2)
2o Δ = 0 ∧ to < 0 ⇒ m = −2√2
3o Δ > 0 ∧ t1 + t2 < 0 ∧ t1t2 > 0 ⇒ m ∊ (−3 ; −2√2)
Teraz bierzemy sumę wszystkich przypadków 1o ∪ 2o ∪ 3o
(−2√2 ; 2√2) ∪ {−2√2} ∪ (−3 ; −2√2) ⇒ m ∊ (−3 ; 2√2).
10 sie 11:24
J:
m = −2,99
x2 + 0,99x + 0.01 = 0
Δ = 0,9801 − 4*0.01 = 0.9401 > 0
10 sie 11:33
ZKS:
Dokładnie.
10 sie 12:02
J:
...... i brak rozwiązań
10 sie 12:05
ZKS:
Dokładnie, ponieważ o to nam chodzi.
10 sie 12:09
Asmander: nie rozumiem pkt 2 i 3 przecież jeżeli Δ≥0 funkcja bedzie miała rozwiązania.
10 sie 15:08
J:
nie ... popatrz na założenia co do x
10 sie 15:09
Asmander: jeśli Δ<0
to funkcja znajduje się nad osią x bo a>0
jeśli t
0<0
to
to znaczy, że miejsce zerowe jest ujemne.
t
1 + t
2 < 0 i t
1t
2>0
to również znaczy, że oba miejsca zerowe są ujemne.
to o to chodzi
10 sie 15:24
Asmander: i wtedy w każdym przypadku jest brak rozwiazań?
10 sie 15:25
Asmander: i wtedy w każdym przypadku jest brak rozwiazań
10 sie 15:25
J:
tak, bo podstawiliśmy: IxI = t
10 sie 15:25
J:
jeśli: t < 0 ⇔ IxI < 0 ... brak rozwiązań
10 sie 15:26
Asmander: bo wartość bezwzględna z x jest zawsze większa od zera |x|>0
10 sie 15:27
J:
..lub równa 0
10 sie 15:28
Asmander: aha rozumiem to już dzięki
10 sie 15:28