funkcja kwadratowa
onaa: Dana jest funkcja kwadratowa w postaci iloczynowej f(x)= −2(x−3)(x+2), x∊R
a) Napisz wzór funkcji f w postaci kanonicznej oraz ogólnej
i to mi wyszło tak:
postać ogólna:
f(x)= −2x2+2x+12
postać kanoniczna:
f(x)= −2(x−0,5)2+12,5
dobrze czy źle?
b)Określ zbiór wartości funkcji f,przedziały monotoniczności oraz zbiór tych argumentów,dla
których funkcja f przyjmuje wartości niedodatnie.
Tego nie umiem.
9 sie 19:58
Benny:

a) dobrze
b)y∊(−
∞;12,5>
Ogólnie to jest dla a>0, y∊<q;+
∞) dla a<0, y∊(−
∞;q>
| 1 | |
funkcja rośnie dla x∊(−∞; |
| > |
| 2 | |
| 1 | |
funkcja maleje dla x∊< |
| ;+∞) |
| 2 | |
f(x)≤0
−2(x−3)(x+2)≤0
(x−3)(x+2)≥0
wartości niedodatnie dla x∊(−
∞,−2>∪<3;+
∞)
9 sie 20:08
5-latek:

a) dobrze
b) Zbior wartości odcztytujemy na osi OY i
jeśli a>0 to ZW
f= <q,
∞)
==========================
jeśli a<0 to ZW
f= (−
∞,q>
==========================
Przedzialy monotoniczności
Patrz na wykres
Zobacz ze dla x∊(−
∞ p> funkcja ta rosnie a dla x∊<p ,
∞) funkcja ta maleje
Z tego wynika ze ta funkcja nie jest momotoniczna(tzn nie jest scisle rosnaca lub malejaca )
natomiast jest przedziałami monotoniczna
Argumenty dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie
Wartosci niedodatnie sa to wartości mniejsze bądź rowne zero
Wiec należy rozwiazac nierownosc
Z wykresu widzisz ze funkcja ta przyjnuje wartości dodatnie dla x∊(−2,3) natomiast wartości
niedodatnie dla x∊(−
∞,−2>U<3,
∞)
Jeśli nie masz wykresu to należy rozwiazac nierownosc
−2x
2+2x+12≤0
9 sie 20:31
onaa: Dziękuję
9 sie 20:32