geometria analiktyczna
jolka : oblicz punkt przecięcia dwóch prostych y=3x+2 y=x+5
wie ktoś może jak to zrobić
9 sie 16:26
5-latek: 1. Przyrownac dwie funcje do siebie
czyli 3x+2=x+5 i wyliczyć z tego x
2. Wyliczone x wstawić np. do pierwszego równania i wyliczyć y . Koniec zadania
Przeciez to jest szkola podstawowa a nie liceum
9 sie 16:29
5-latek: ja wiem ze teraz sa kakulatory ale to zadanie jest do rozwiązania w pamięci
9 sie 16:31
5-latek:

Natomiast graficznie tak
czarna y=3x+2
czerwona y=x+5
9 sie 16:38
jolka : dziękuje
9 sie 16:42
on: w poleceniu było napisane: "oblicz" a nie znajdź
znaleźć można 100 zł przy odrobinie szczęścia a w 5 kl. SP należy rozwiazań r−nie:
3x+2 = x+5
x = 1,5
to
podstawiasz do pierwszego lepszego z r−ń
i
masz
y = 6,5
9 sie 18:29
5-latek:
9 sie 20:01