stereometria
medyk: Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt o bokach długości 2, √7 i 3. Przez najdłuższy
bok podstawy i jeden z wierzchołków drugiej podstawy poprowadzono płaszczyznę. W przekroju
otrzymano trójkąt o polu 3√3. Oblicz cosinus kąta zawartego między ramionami tego trójkąta
oraz miarę kąta zawartego między płaszczyzną przekroju a płaszczyzną podstawy.
Moje obliczenia:
z pola trójkąta h = 2√3
przekątna powierzchni bocznej z tw. pitagorasa = √57/2
Tw. cosinusów:
...
cosα = −39/57?
Odp.: 5√13/26, 60 stopni
8 sie 15:51
Kacper:
Spróbuj zrobić rysunek najpierw.
8 sie 16:05
8 sie 16:10
Kacper:
Teraz idę. Może później.
8 sie 16:18
medyk: Niech mi ktoś pomoże xD
Ciągle mi wychodzi to samo.
8 sie 16:56