stereometria
medyk: na rysunku obok przedstawiono czworoscian foremny.Kąt β jest zawarty miedzy plaszczyzna
przekroju a plaszczyzna podstway. wyznacz cosinus kątów α i β.
B wychodzi mi
√6/2 a ma być
√6/3
https://matematykaszkolna.pl/forum/265850.html −−− tu rysunek
Proszę o wnikliwe obliczenia
8 sie 14:31
Kacper: Na jakiej podstawie tak sądzisz?
8 sie 14:51
Kacper:
Dobra niech ci bedzie, że pomogę

zapewne otrzymujesz takie równanie:
ale wtedy:
8 sie 15:21
PW: Coś mi się zdaje, że nie chciało Ci się podać dokładnej treści zadania, a żądasz „wnikliwych
obliczeń”. Wnikliwa powinna być analiza treści zadania, a nie można jej dokonać, bo nie
wiadomo − płaszczyzna przekroju jest „jakaś”, czy coś o niej wiemy?
8 sie 15:23
medyk: No nie do końca Kacper.
Ja mam tak, że:
Liczę wysokość przekroju z tw. pitagorasa.
(1/2a)2 + h2 = a√3/2
h = √2a/2
cosβ = a√3/2 * 2/a√2
...
cosβ = √6/2
8 sie 15:35
Kacper:
Skąd takie coś
cosβ = a√3/2 * 2/a√2 ?
8 sie 15:36
medyk: no bo cosβ = h podstawy / h przekroju
h podstawy = a√3/2
h przekroju z tw. pitagorasa
8 sie 15:39
Kacper:
| | √6 | |
Oczywiście, że tak być nie może, bo twoja wartość |
| >1  |
| | 2 | |
| | wys. przekroju | |
Jest na odwrót: cosβ= |
| |
| | wys. podstawy | |
8 sie 15:41
medyk: Och , rzeczywiście kąt prosty jest przy kącie α (między wysokością przekroju a krawędzią a)
No na to wygląda.
8 sie 15:44
medyk: Mam, dziękuję
8 sie 15:51