stereometria
medyk: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o bokach 2, 3 i 4. Oblicz objętość ostrosłupa, jeżeli jego
wysokość jest równa dwóm długościom promienia okręgu wpisanego w podstawę.
Wiem jakie wzory użyć ale nie chce mi wyjść wiec proszę o dokładniejsze obliczenia
8 sie 14:18
Kacper: Mamy obliczyć objętość tak?
Zaczynamy od wzoru na objętość V=...
W tym wzorze pojawia się wysokość i pole podstawy, zatem liczymy pole podstawy np z wzoru Pana
H...
Zostaje tylko policzyć wysokość, czyli potrzeba nam obliczyć promień okręgu wpisanego w
podstawę.
Wzorek pomocny, to P=pr

Zabieraj się do pracy i podawaj kolejne rachunki.
8 sie 14:30
medyk: Tak właśnie liczę

więc mówię jakie mam rachunki:
P = rp
p=4,5
P =
√4,5(2,5)(1,5)(0,5)
...
r=5/12
H=5/6
V=1/3
√8,4375*5/6 −−−−− i tu brzydkie liczby...
Ma wyjść 5/4
8 sie 14:33
8 sie 14:57
medyk: Gdyż:
4,5*r = √4,5)(2,5)(1,5)(0,5)
to do wkadratu
8,4375 = 20,25r
r = 1,6875/4,05
...
r = 5/12
Po skracaniu tego ułamka i przesuwaniu przecinków coś takiego mi wychodzi.
Co myślisz?
8 sie 15:01
Janek191:
Źle policzone
zatem
| | 1 | | 3 | | 2 | |
V = |
| * |
| √15* |
| √15 = |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
8 sie 15:06
Janek191:
Pomyliłem się
8 sie 15:09
Kacper:
Podnosząc do kwadratu mamy:
4,5r=
√8,4375 |
2
| | 5 | |
20,25r2=8,4375 ⇒ r2= |
| ⇒ r=√5/12 ⇒ H=2√5/12 |
| | 12 | |
| | 1 | |
V= |
| *√8,4375*2√5/12=... |
| | 3 | |
8 sie 15:11
Janek191:
| | 1 | | 3 | | √15 | |
V = |
| * |
| √15* |
| = |
| | 3 | | 4 | | 3 | |
8 sie 15:13
Janek191:
| | √9*15 | | 3 | |
P = √92*52*32*12 = |
| = |
| √15 |
| | √16 | | 4 | |
8 sie 15:15
medyk: Odpowiedź to 5/4
8 sie 15:17
medyk: Macie dobrze, już patrzę na to.
8 sie 15:19
medyk: Robię sposobem Kacpra i mi nie wychodzi...
8 sie 15:24
medyk: Mam dzięki
8 sie 15:29
Kacper:
8 sie 15:30