Prosze o wytłumaczenie
Nowy: Jak rozwiązuje sie tego typu zadanie
Dla jakich wartosci x okreslona jest liczba m ?
m= log(x−4)
m=log2(x2−4)
m=log3(x2−5x+6)
7 sie 23:37
Eta: 1/ x−4>0 ⇒....
2/x2−4>0 ⇒(x−2)(x+2) >0 ⇒ x∊.....
3/ x2−5x+6>0 ⇒(x−2)(x−3)>0 ⇒x∊ ...
7 sie 23:43
5-latek: Liczby logarytmowane >0
7 sie 23:43
Nowy: czyli np w 1) x∊(4,
∞) a to o to chodziło dzieki nie bardzo rozumiałem

dzieki Eta,5−latek
7 sie 23:49
Nowy: Czy ta podstawa logarytmu ma jakis wpływ ?
3)
np x∊ (−∞3) lub x∊(2,∞)
Nie brałem pod uwagę tą podstawe logarytmu
7 sie 23:58
5-latek: tutaj akuratnie podstawa nie ma wpływu gdyż podstawe ma sz nierowna 1 i wieksza od zera .
3) Jest rozwiaanie zapisane zle Powinno być tak x∊(−∞,2)U(3∞)
8 sie 00:06
Nowy: a tu złe przepisałem odp do 3 ale zeszycie mialem dobrze . A w jakim wypadku ta podstawa ma
znaczenie w tego typu zadaniu ?
8 sie 00:10
Eta:
logab , b>0 i a>0 i a≠1
log2x to tylko x>0 bo 2>0 i 2≠1
logx5 to x>0 i x≠1
logx−2 (x+1) to x+1>0 i x−2>0 i x−2≠1 ⇒ x∊(2,∞)\{3}
8 sie 00:11
Nowy: logx−2 (x+1) x∊(1,∞)\ {2,3}
x−2>0 x−2≠1 x−1>0
x>2 x≠3 x>1
A nie tak ? Dzieki za wyjasnienia
8 sie 00:24
Eta:

x>2 i x> −1 i x≠ 3 ⇒
x∊(2,∞) \ {3}
8 sie 00:31
Nowy: Ok juz to widze , jeszcze raz dzieki
8 sie 00:44
Eta:
Oczywiście niebieskie i szare kółeczko na rys ma być puste (sorry za chochlika)
8 sie 00:56
Nowy: wiem
8 sie 01:12