matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie nr 46
5-latek:
I jeszcze jedno zadanko na dzisiaj Zadanie : Wykazac ze jeśli liczby dodatnie a i b spelniaja warunek
a+b
1
a
2
+b
2
=7ab to log
=
(loga+logb)
3
2
a+b
Wiem ze log
= log(ab)−log3
3
7 sie 22:26
Eta:
a+b
a
2
+b
2
=7ab ⇒ (a+b)
2
=9ab ⇒ a+b= 3
√
ab
⇒
=
√
ab
3
logarytmujemy tę równość stronami:
a+b
1
log
=log
√
ab
=
(loga+logb)
3
2
c.n.w
7 sie 22:38
5-latek:
Stokrotne dzięki
Kombinowalem z tym wzorem skroconego mnożenia . No coz c.n.w (Ty wiedziales
7 sie 22:58