dowodzenie
5-latek: Dowiesc ze jeśli liczby a, b,c,......, (dodatnie ) wszystkie rozne od 1 tworza postep
geometryczny (ilorazowy ) to liczby
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , |
| , |
| ,....., gdzie N jest liczba rozna od 1 i dodatnia |
| logaN | | logbN | | logcN | |
tworza postep arytmetyczny
7 sie 20:08
5-latek: jeśli tworza postep geometryczny to b
2= a*c
| | 1 | | 1 | | 1 | |
to ( |
| )2= |
| * |
| to |
| | logb N | | logaN | | logcN | |
log
Nb
2= log
Na*log
Nc
2log
Nb= log
Na*log
Nc (dalej nie wiem
7 sie 20:15
5-latek: Ale nie jestem pewien czy dobrze zaczalem
7 sie 20:19
Benny: b
2=a*c
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeśli |
| , |
| , |
| tworzą ciąg arytmetyczny to: |
| | logaN | | logbN | | logcN | |
2log
Nb=log
Nac
b
2=a*c
Doszliśmy do założenia, więc teza jest prawdziwa.
7 sie 20:20
5-latek: Czesc

Już widze
7 sie 20:25