funkcja liniowa
onaa: a)Napisz wzór funkcji liniowej f,wiedząc,że jej wykres przechodzi przez punkt A(−√3,−2} i
jest nachylony do osi OX pod kątem 60º
I to zrobiłam tak:
tg 60º= √3
x= − √3
y= −2
y= ax+b
−2=(−√3) * √3 +b
−2= −3+b
−2+3=b
1=b
y=√3 x+1
b)Napisz wzór funkcji liniowej g,której miejscem zerowym jest liczba 4 i której wykres jest
prostopadły do wykresu funkcji f.
Tego nie umiem.
7 sie 15:44
J:
| | 1 | |
szukana prosta: y = − |
| x + k ... i przechodzi przez punkt B(4,0) |
| | √3 | |
7 sie 15:48
7 sie 15:50
J:
| | √3 | |
a od kiedy to : tg600 = |
| ? |
| | 2 | |
7 sie 15:51
J:
@onaa .. .podpunkt a masz dobrze
7 sie 15:52
onaa: nadal nie wiem jak z tym b
7 sie 15:56
Benny: No ładnie. Nie wiem czemu, ale pomyślałem o sinusie
7 sie 15:57
J:
podstaw : x = 4 , y = 0 ... i oblicz: k
7 sie 15:57
J:
na końcu jeszcze usuń niewymierność z mianownka
7 sie 15:58
J:
@
Benny.... zdarza się
7 sie 15:58
7 sie 16:03
onaa: I jak dalej?
7 sie 16:17
onaa: ?
7 sie 17:41
7 sie 17:45
onaa: | | √3 | | 4√3 | |
czyli g(x)= − |
| x+ |
| ? |
| | 3 | | 3 | |
7 sie 17:54
5-latek: tak pojdzie na studia i Panu profesorowi będzie liczyc b
Wzor jest taki jeśli jest dany wspolczynnik a i wspolrzedne punktu
y=a(x−x
0)+y
0
=================
a) f(x)=
√3(x+
√3)−2 to f(x)=
√3x+1 i po liczeniu
b) znowu korzystamy z tego wzoru bo znamy a (wiemy jaki będzie wspolczynnik prostej
prostopadlej g(x) do prostej f(x) . Z waruku prostopadlosci prostych teraz naszse a =
| | 1 | | 4 | | √3 | | 4√3 | |
g(x)= − |
| x+ |
| to g(x)= − |
| + |
| |
| | √3 | | √3 | | 3 | | 3 | |
7 sie 18:39
onaa: | | √3 | |
dlaczego we wzorze ostatecznym g(x)= − |
| bez x? |
| | 3 | |
7 sie 18:46
5-latek: Ktos go ukradl

Po prostu zapomniałem dopisać
7 sie 18:49
onaa: aaa dobrze,bo już myślałam

czyli to co pisał
Benny było źle?
7 sie 18:52
5-latek: To co napisał Benny było dobrze
Przeciez ja napisałem to samo co on (patrz post 17:45
7 sie 18:55
on: ale ona nadal nie rozumie
8 sie 09:59
onaa: on dobrze,że Ty rozumiesz
8 sie 14:09