Stereometria
Medyk : W graniastosłup prawidłowy trójkątny wpisano kule o promieniu 1. Oblicz objętość
graniastosłupa.
7 sie 14:52
J:
H = 2r
| | 1 | | 1 | a√3 | |
r = |
| h = |
|
| → oblicz a |
| | 3 | | 3 | 2 | |
7 sie 15:01
Medyk : Oblicz sinus kata miedzy płaszczyzna zawierająca krawędź podstawy i przeciwległy wierzchołek
drugiej podstawy a podstawa graniastosłupa
7 sie 15:10
J:
..banał ..
7 sie 15:16
Medyk : Super, to teraz pomóż bo nie moge policzyć banału ...
7 sie 15:19
J:
to sinus kąta , zawartego pomiędzy wysokością przekroju tą płaszczyzną i wysokością podstawy
... oblicz wysokość przkroju , to wysokość trójkąta równoramiennego o podstawie a i ramionach
równych przekątnej ściany bocznej
7 sie 15:30
J:

H − wysokość bryły
h − wysokość podstawy
h
p − wysokość przekroju
7 sie 15:34
Medyk : Ok 😘
7 sie 15:36
Medyk : I tak mi nie wyszło xD
7 sie 15:38
Medyk : Mam juz
7 sie 15:39